Procuratura Anticorupție, după perchezițiile în biroul Victoriei Furtună, care a denunțat presiuni din partea guvernării PAS: „A divulgat ilegal date din dosar”
După ce luni, 11 martie, procuroarea Victoria Furtună și-a anunțat demisia după 18 ani de activitate în cadrul Procuraturii Anticorupție după ce a „ajuns în lista SIS, pentru că investiga cum instituțiile statului au fabricat și diseminat informații false despre judecători neloiali puterii”, astăzi, 12 martie, oamenii legii au descins cu percheziții în biroul acesteia. Potrivit unui comunicat al Procuraturii Anticorupție, ar fi fost divulgate ilegal date din dosar.
Procuratura Anticorupție a mai declarat că pe 12 martie „procurori din cadrul Procuraturii Generale, secția misiuni speciale, au întreprins acțiuni de urmărire penală în sediul Procuraturii Anticorupție, cu acordul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin”.
„La 11 ianuarie 2024, la plângerea unui judecător, un procuror din cadrul Procuraturii Anticorupție a dispus începerea urmăririi penale cu privire la un caz de fals în acte publice săvârșit prin înscrierea de către o persoană publică în documentele oficiale a unor date vădit false, acțiuni săvârșite în interesul unui grup criminal organizat.
Acest procuror a preluat procesul penal cu trei săptămâni mai devreme, când procurorul care-l avea în gestiune, a ieșit în concediu. În cadrul urmăririi penale, s-a constat necesitatea administrării de documente secrete, ceea ce presupunea ca procurorul de caz, să aibă acces la secretul de stat. Procurorul care a pornit urmărirea penală la 11 ianuarie 2024, nu avea acces la secret de stat, fiindu-i expirat dreptul de accesul la secretul de stat încă în anul 2022 și refuzat acordarea accesul la secret de stat în anul 2022 și din nou în 2024.
Două săptămâni mai târziu, la 26 ianuarie 2024, deoarece procurorul ce avea în gestiune procesul penal nu avea acces la secret de stat, prin ordonanța procurorului ierarhic superior, a fost schimbat procurorul conducător al grupului de urmărire penală, fiind desemnat procurorul ce inițial a avut în gestiune procesul penal și care a revenit din concediu.
La 16 februarie 2024, adjunctul-interimar al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, examinând și verificând din oficiu cu titlu de control ierarhic superior, ordonanța din 11 ianuarie 2024 privind începerea urmăririi penale precum și materialele acumulate în cadrul acesteia, a dispus modificarea ordonanței de începere emisă de procuror, schimbând calificarea din art. 332 alin. (2) în art. 332 alin. (1) Cod penal, din motiv că probele acumulate până în acel moment nu au stabilit o bănuială rezonabilă cu privire la existența unui grup criminal organizat.
Urmărirea penală în această cauză continuă și va determina dacă persoane publice din cadrul CNA au inclus date vădit false în documentele oficiale emise de CNA și transmise către Președintele Republicii Moldova în conexiune cu procedura de evaluare a candidaturii judecătorului vizat”, se arată în comunicatul Procuraturii Anticorupție.
După ce a denunțat mai multe nereguli din partea partidului de guvernare și a Președinției, procurorul Victoria Furtună, care a activat timp de 18 ani în cadrul Procuraturii Anticorupție pleacă din funcție. Demersul său a fost depus luni, 11 martie, întrucât, potrivit ei, este considerată “o amenințare pentru Republica Moldova.
„Din 14 ianuarie 2024 am primit un șir de acuzații la adresa mea aferent acțiunilor întreprinse pe cauza penală inițiată de mine pe faptul concentrării instituțiilor publice, precum SIS, CNA, care acționau exclusiv în interesul Aparatului Președintelui RM, la indicația acestora prezentau informație strategică distorsionată pentru a prelua sistemul judecătoresc”, a spus procurorul într-un video.