Reacția posturilor TV după suspendarea licențelor de către CSE

Adrian Sirbu

Colectivul redacțional al posturilor de televiziune Prime TV și Publika TV și a portalurilor web www.prime.md și publika.md condamnă decizia Comisiei pentru Situații Excepționale cu privire la suspendarea licențelor, calificând-o drept ilegală. Într-o declarație sunt condamnate și declarațiile conducerii Serviciului de Informații și Securitate, care a sesizat CSE, transmite IPN.

„Prin hotărârea abuzivă de astăzi, CSE a încălcat principiile constituționale privind libertatea cuvântului și independența mass media. Nu există stat democratic cu cenzură impusă în mod oficial, indiferent de motivele după care se ascund cei care iau decizii abuzive și contrare legii. Prin suspendarea emisiei posturilor noastre de televiziune și blocarea accesului la portalurile web de știri, se încalcă și Convenția Europeană privind Drepturile Omului, în mod special, articolul 7, care prevede că nu există „nici o pedeapsă fără lege”, și articolul 10 – „libertatea de exprimare”, încălcată în mod flagrant în cazul dat”, precizează colectivul redacțional al posturilor de televiziune.

În declarația emisă se spune că motivele invocate de către autorități sunt nefondate, fapt care poate fi ușor demonstrat prin monitorizările Consiliului Audiovizualului, dar și a oricărei alte instituții independente. Sancțiunea CA la care a făcut trimitere directorul SIS vizează exclusiv faptul că a fost reflectat în știri echilibrat procesul electoral în lipsa conceptului de reflectare a campaniei electorale. Imediat după sesizarea CA, știrile despre alegeri au fost stopate, iar conținutul este unul echilibrat, obiectiv.

Reprezentanții celor două posturi TV se adresează către asociațiile de presă din Republica Moldova și de peste hotare să ia atitudine critică față de atacul fără precedent în adresa mass-media și a libertății de exprimare. La fel cer intervenția avocatului poporului care, în opinia lor, trebuie să apere interesele cetățenilor în raport cu abuzurile guvernării. „Facem apel către ambasadele străine și organizații internaționale acreditate în Republica Moldova să condamne abuzul politic grav, care este exercitat în mod repetat asupra pluralismului de opinie și asupra libertății mass-media din țara noastră”, se mai arată în declarația emisă.

Comisia pentru Situații Excepționale a decis, la recomandarea Serviciului de Informații și Securitate, suspendarea licențelor a 6 posturi de televiziune pe durata stării de urgență. Este vorba despre Orizont TV, ITV, Prime, Publika TV, Canal 2 și Canal 3.
Directorul SIS, Alexandru Musteața, a declarat că activitatea acestor posturi TV se realizează cu multiple încălcări ale legislației, constatate de Consiliul Audiovizualului, dar și în baza informațiilor deținute de SIS și reprezintă un pericol la adresa securității informaționale.