Republica Moldova nu va recunoaște deocamdată Palestina drept stat independent. Popșoi: „Încă nu există consens”

Ala Găină

Autoritățile Republicii Moldova nu au ajuns încă la un consens cu privire la recunoașterea Palestinei drept stat independent. Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi a declarat că Moldova pledează pentru „soluția celor două state” – Israel și Palestina.

Moldova a început procesul de recunoaștere în 1994, însă nu l-a finalizat, a declarat ministrul Mihai Popșoi, în cadrul clubului de presă organizat astăzi.

„Republica Moldova susține ferm soluția celor două state de ani buni. Cât privește recunoașterea Palestinei, noi avem semnat un acord din 1994 cu autoritatea palestiniană, dar procesul de recunoaștere n-a fost finalizat, iar finalizarea este un proces politic complicat. Suntem încă în evaluarea oportunității acestui demers. Când va exista consens politic, urmează să facem aceste demersuri. (…) Poziția noastră fermă este susținerea soluției celor două state și noi am fost mereu adepții soluționării pașnice a tuturor conflictelor și la reducerea impactului asupra civililor”, a declarat ministrul.

Norvegia, Irlanda și Spania au anunțat săptămâna trecută că vor recunoaște statul palestinian începând cu 28 mai, în ciuda protestelor Israelului. Decizia va fi urmată de anunțuri similare din partea altor țări europene.