Rogozin

Rogozin AMENINȚĂ Moldova cu separarea Transnistriei în cazul unirii cu România

Viorica Tabac

„Un fapt este de necontestat chiar şi de cei mai înverşunaţi susţinători ai unirii cu România: dacă Moldova face un pas în direcţia României, Transnistria se va desprinde singură în urma acest viraj brusc”, a afirmat Rogozin, într-un interviu publicat vineri, de ziarul Kommersant.

Rogozin susține că dacă Republica Moodova se va uni cu România, cea mai bună soluție ar fi lăsarea în mod amiabil a Transnstriei.

Rogozin a mai menționat că în present ar fi imposibl de reluat negocierile cu privire la statutul Transnistriei, dat fiind faptul că nici una din părți nu este pregătită.

„Am fost foarte aproape de rezolvarea acestei probleme, dar apoi cineva s-a speriat. Şi situaţia a revenit în punctul de plecare”, a spus Rogozin, referindu-se la aşa-numitul „plan Kozak”, pe care preşedintele de atunci al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a refuzat să-l semneze în ultimul moment în noiembrie 2003, informează 24h.md.

„Eu propun astăzi o politică a micilor fapte bune. Noi trebuie să facem abstracţie de perspectivele vagi şi să începem să abordăm acele probleme de care oamenii sunt interesaţi”, a opinat vicepremierul rus, enumerând comunicaţiile feroviare, regimul de trecere a frontierei, înmatricularea autoturismelor etc.