f

S-a decis! A fost votat proiectul privind statutul municipiului Chişinău

Valentina Voinu

Proiectul privind modificarea Statului Municipiului a fost propus de către deputații liberali și votat de 56 de deputați.

Potrivit proiectului, edilul capitalei va avea dreptul să numească prin dispoziţie viceprimarii, pretorii şi şefii întreprinderilor municipale, în cazul în care Consiliul Municipal Chişinău respinge de două ori, nemotivat, candidaturile propuse pentru aceste funcţii.

 Există o presiune puternică din partea PL şi a majorităţii parlamentare. Nu avem nicio sinteză a amendamentelor, nici decizia comisiei de profil, ca să înţelegem exact care este ultimul text. Anul trecut am venit cu un proiect similar. Spre regret, acel proiect a fost blocat ca să nu ajungă în plen, a declarat deputatul neafiliat Eugen Carpov.

Deputații socialistii îl acuză pe Mihai Ghimpu că șantajează majoritatea parlamentară pentru ca documentul să fie votat. Liderul PL respinge acuzatiile.

Am propus mai multe amendamente, dar ele au fost superficial examinate, a menționat deputatul PSRM, Vasile Bolea. 

În replică, președintele Parlamentului a declarat încheiat dezbaterile asupra acestui proiect de lege.

 „Socialiştii au decis să ne chinuie cu toate amendamentele lor. Este dreptul lor, dar mai este şi un alt drept: la cererea preşedintelui şedinţei, dezbaterile pot fi încheiate. De aceea propun încheierea dezbaterilor”, a spus Candu.

Proiectul cu privire la Statului Municipiului Chisinau propus de liberali a fost înregistrat în Parlament la începutul lunii martie.