Socialiștii, din nou la Curtea Constituțională! Cer suspendarea legii prin care panglica Sfântului Gheorghe a fost interzisă

Redacția Liber TV

Au venit din nou la Curtea Constituțională pentru a apăra panglica Sfântului Gheorghe. În ajun de 9 mai, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, au depus la Curtea Constituțională o sesizare prin care solicită exercitarea controlului constituționalității și suspendarea Legii prin care a fost interzisă panglica „Sfântul Gheorghe” și alte însemne.

Potrivit socialiștilor, prin astfel de legi se dorește distrugerea memoriei istorice și dezbinarea societății, iar puterea ar trebui să-și asume consecințele. Totodată, aceștia spun că documentul încalcă dreptul la libera exprimare și la opinie.

„Deputații afirmă că prin asemenea amendamente este încălcat dreptul la libera exprimare și opinie. (…) De asemenea, parlamentarii au remarcat că există precedente când unele state au fost condamnate pentru asemenea încălcări. (…) Mai mult, deputații consideră că metoda prin care acest amendament la lege a fost înaintat este antidemocratică – s-a făcut pe ascuns, fără ca reprezentanții BCS să fie invitați la ședința comisiei juridice, fără ca amendamentul să fie plasat pe site-ul Parlamentului”, se arată în comunicatul de pe pagina oficială a PSRM.

Anterior, la data de 19 aprilie, Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților socialiști, motivându-și decizia prin faptul că data de la 13 aprilie 2022, proiectul nu a fost adoptat în lectură finală și că acesta are statut de proiect de lege. CCM „a constatat că nu este competentă să exercite controlul de constituționalitate în privința unui proiect de lege. Din acest motiv, Curtea constată că sesizarea este inadmisibilă”.

Menționăm că de pe 20 aprilie 2022, în Republica Moldova sunt interzise simbolurile de război, inclusiv panglica Sfântului Gheorghe. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial.