Ștefan Gligor îndeamnă procurorii moldoveni să ancheteze activitatea ministrului Spînu, după punerea oficială sub acuzare a șefului Lagardere

Adrian Sirbu

Demisia șefului Lagardere, compania franceză implicată în scandalul de la aeroportul din Chișinău, după ce a fost pus oficial sub învinuire pentru acte de corupție, îi pică foarte prost vicepremierului Andrei Spînu și nu face decât să accentueze bănuielile rezonabile în legătură cu posibile ilegalități comise de acesta. Opinia aparține liderului Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, formațiune care este parte a blocului politic „Împreună”.

Potrivit lui Gligor, atât timp cât procurorii moldoveni nu confirmă sau infirmă bănuielile de corupție, în legătură cu activitatea vicepremierului Andrei Spînu, acestea vor rămâne în prim-planul dezbaterilor publice.

Ce coincidență nefericită pentru domnul Spînu. Eu cred că un om care nu este transparent în activitatea sa și ne tot poartă cu fofârlica și povești populare ungurești, cum face domnul Spînu, poate fi bănuit de anumite acte de corupție, bănuit în mod rezonabil. Și odată ce organele noastre de urmărire penală mai mult dorm decât lucrează, în sensul investigării activității domnului Spînu, aceste bănuieli rezonabile se vor perpetua, până la dezavuarea sau confirmarea lor. Salutări doamnei Veronica Dragalin, salutări domnului procuror general interimar,  Ion Munteanu. Vreau să le spun că partidele vin și pleacă, iar interesul național rămâne, iar banul public trebuie protejat”, a declarat Ștefan Gligor, în platoul emisiunii Puterea a Patra, moderată de Gheorghe Gonța.

Amintim că, Arnaud Lagardère, șeful grupului cu același nume, companie care a figurat și în cadrul licitațiilor de la Aeroportul Chișinău, a renunțat marți la mandatele sale executive, inclusiv la cel de director general, după ce a fost pus sub acuzare în cadrul unor anchete privind finanțarea cheltuielilor personale de către companiile sale.

Cazul este unul cu impact pentru publicul din Republica Moldova, întrucât această companie este principalul protagonist al scandalului din jurul licitației controversate de la aeroportul din Chișinău, care a eșuat în două rânduri, în condițiile în care există indicii clare că s-ar fi încercat trucarea concursului. Asta deoarece condițiile impuse pentru pretendenții de a intra în posesia spațiilor comerciale din incinta aerogării au fost formulat în așa fel încât nimeni altcineva decât Lagardere să nu poată fi eligibil.

Între timp, Procuratura Anticorupție a Republicii Moldova a inițiat un proces penal, după ce inclusiv Consiliul Concurenței a sesizat nereguli, pentru a ancheta modul în care este organizată licitația. Acest lucru a provocat critici acide din partea reprezentanților guvernării, inclusiv din partea ministrului de resort, Andrei Spînu, dar și a liderului PAS, Igor Grosu.