Veaceslav Platon către Maia Sandu: „Să mă aștept la un „Veaceslav, iartă-mă că nu știu ce fac” și o lacrimă?”

Adrian Sirbu

Omul de afaceri, Veaceslav Platon, a comentat scandalul din justiție, în contextul în care președinta Maia Sandu a declarat la TV8 că dorește să vadă dacă există probe care o incriminează pe Tatiana Răducanu și abia apoi se va expune. Potrivit lui Platon, astfel, Maia Sandu pune la îndoială concluzia Procuraturii cu privire la „activitatea criminală a lui Veaceslav Platon, înfăptuită prin careva legături corupte cu fosta judecătoare, Dna Răducanu”. 

„Ce să fie asta? Mintea moldoveanului cea de pe urmă? Pocăință față de omul pe care l-a acuzat de toate relele? Să mă aștept la un „Veaceslav, iartă-mă că nu știu ce fac” și o lacrimă? Va începe oare operațiunea de reținere a procurorilor care falsifică dosare?

Straniu, doamnă Sandu. Înainte vă era de ajuns un articolaș de la Balaci ca să strigați în gura mare că-s un hoț și bandit, iar reportajul de la Publika TV desființa orice dubiu! S-a schimbat ceva? V-ați maturizat sau v-a venit mintea la cap?”, a scris Platon pe Telegram.

Tatiana Răducanu, membră a Comisiei Pre-Vetting, a demisionat după ce în presă a apărut o scrisoare în care șefa Procuraturii Anticorupție (PA) Veronica Dragalin ar pune la îndoială integritatea acesteia.

Uneori lucrurile în curățarea justiției se mișcă mai greu decât de dorim, uneori există și obstacole, dar evaluarea este unica modalitate de a avea pe termen lung un sistem cu oameni integri, chiar dacă acest lucru îi sperie astăzi pe mulți. Procesul de vetting trebuie să continue, acum el începe în sistemul procuraturii. În legătură cu scrisoarea menționată, sunt nevoită să-mi declar demisia de membră din ambele comisii de evaluare pentru a nu pune în pericol întregul proces de vetting”, se arată în scrisoarea transmisă de Tatiana Răducanu Parlamentului.

În același timp, președintele Maia Sandu spune că așteaptă probe concrete în acuzațiile lansate de Veronica Dragalin, la adresa membrei Comisiilor Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, suspectată de afiliere cu Veaceslav Platon și Ilan Șor.

„Doamna în raport cu care au venit cu aceste acuzații trebuie să vină cu niște răspunsuri și, pe de altă parte, Procuratura tot trebuie să ofere răspunsuri, de ce acum și unde a stat îngropată această informație. Dacă este veridică această informație, atunci să fie prezentate probe”, a declarat Maia Sandu în cadrul unei emiusiuni de la TV8.

De altă parte, potrivit Veronicăi Dragalin, mesajele citate nu sunt din telefoanele ridicate de la Platon în 2016.

„Ca să nu ducem publicul în eroare, vreau să fie foarte, foarte clar. Citațiile din scrisoare, mesajele pe care le-am citat nu sunt din telefoanele ridicate de la Veaceslav Platon în 2016. Repet: acestea nu sunt mesaje din trei telefoane ridicate de la Platon în 2016”, a subliniat șefa Procuraturii Anticorupție.