(VIDEO) Andrei Spînu, deranjat de faptul că procurorii investighează licitația de la Aeroport: „Sunt elemente stranii”

Ala Găină

Ministrul Infrastructurii Andrei Spînu se arată deranjat de faptul că Procuratura Anticorupție (PA) a inițiat un proces penal privind licitația de la Aeroportul Chișinău, în baza postării lui Eugen Luchianiuc, pe care îl numește pseudo-blogger. În cadrul unei emisiuni la TV8, Spînu a acuzat PA că ar servi interesele grupului Șor și ar face presiuni publice prin investigarea concursului eșuat.

„Pentru mine sunt niște elemente un pic stranii care s-au întâmplat din partea organelor de drept, care au deschis un proces penal neclar pentru ce, în baza unei postări a unui pseudo-blogger. Această licitație se petrece din luna februarie, aveau tot timpul să ceară documente, au decis să facă o presiune publică prin acest dosar, aproape în ultima zi a licitației. Dacă aștepți atâta timp și te autosesizezi la un pseudo-nu știu cum să-i zic. S-a autosesizat un procuror, care s-a ocupat în trecut de niște dosare foarte dubioase legate de Plahotniuc, Dodon și așa mai departe”, a declarat Spînu.

Oficialul crede că organele de drept ar fi putut cere documente și clarificări mai devreme în procesul licitației, fără a recurge la o astfel de măsură în ultima etapă a licitației.

„Cumva arată anumite elemente că acest grup-criminal încearcă prin toate metodele să oprească acest proces, pentru ca să mențină controlul asupra acelor spații. Dacă noi încălcăm măcar ceva din acest proces, se merge în judecată și știm cum funcționează la noi structurile de judecată. Noi riscăm să facem jocurile acestui grup criminal organizat. Decizia a fost nu, ne oprim, nu s-au întrunit condițiile, mai anunțăm o dată ca să ne asigurăm că toate cerințele legale sunt respectate”, a spus Andrei Spînu.

„M-am gândit la membrii comisiei (de licitație), lucrează sub o presiune enormă. PA anunță un dosar pe ce, CNA un dosar pe ce?”, a mai spus ministrul.

Miercuri, 17 aprilie, licitația, la care s-a înscris doar compania franceză „Lagardere”, a fost anulată, comisia invocând lipsa unor hârtii la dosar. Aceasta a fost deja a treia tentativă de a înstrăina spațiile comerciale din aeroport, dar toate au eșuat și, de fiecare dată, singurul concurent, care întrunea condițiile de participare era compania franceză, despre care se crede că ar avea o înțelegere în acest sens cu factorii de decizie de la Chișinău, prin urmare s-ar încerca trucarea concursului.

La începutul lunii aprilie, Procuratura Anticorupție a inițiat un proces penal pe marginea acestui caz și a solicitat administrației Aeroportului Internațional Chișinău mai multe copii autentificate ale documentelor ce vizează desfășurarea licitației, întrucât „materialele acumulate denotă circumstanțe dubioase și pretinse acțiuni ilegale”.