(VIDEO) Andrei Spînu, despre licitația privind spațiile comerciale de la Aeroport: „Eu nu am nicio treabă cu compania despre care se vorbește”

Ala Găină

Scandalul din jurul Aeroportului Chișinău este produs de grupul din jurul condamnatului fugar Ilan Șor, nemulțumit că își pierde veniturile, a declarat Andrei Spînu.

„Eu nu am nicio treabă cu compania despre care se vorbește. Să fie clar”, a declarat ministrul la emisiunea „InPROfunzime”, de la ProTv.

„Tot acest scandal din jurul licitației de la Aeroport, din punctul meu de vedere, este generat de grupul criminal Șor, care înțelege că în scurt timp își va pierde toate veniturile pe care le generează acele spații. Acele spații sînt administrate de două companii, una dintre care, în anul 2022 a generat venituri de 144 milioane lei. A doua companie, în același an, a generat venituri de 867 milioanel lei. Evident că ei fac scandal acum. Știți cît achită ei pentru spațiile care se dau în chirie? Lunar – 65 mii euro. Licitația care a fost scoasă acum cere minim 157 mii euro.

Credeți că nu vor face scandal? Șor și toți afiliații lui. Eu nu am nicio treabă cu compania despre care se vorbește. Să fie clar. Nu m-am întîlnit cu reprezentanții acestei companii, nuștiu cine sînt ei, unde își au oficiul. Nu am avut nicio discuție cu aceste persoane. Toate speculațiile din spațiul public referitor la afilierea mea cu această companie sînt un fals mare și am să rog toată lumea să se oprească din a distribui falsuri”, a declarat Andrei Spînu.

Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) și Agenția Proprietății Publice (APP) scot la licitație spațiile unde, în trecut, erau magazinele Duty Free.

Recent, deputatul PAS Radu Marian a declarat, la RLIVE TV, că e nevoie de companii serioase în Aeroport, nu de genul celei din Habarovsk. Între timp, în spațiul public, s-a vehiculat că firma „Lagardere Travel Retail” ar urma să câștige licitația lansată de Aeroport și APP. Presa scrie că această firmă a provocat un scandal de corupție la un concurs similar de la Aeroportul Otopeni, România, care a devenit obiect al unui dosar penal instrumentat de Direcția Națională Anticorupție de la București.

La scurt timp, șeful interimar al Aeroportului Internațional Chișinău, Constantin Vozian, a anunțat că demisionează, iar directorul APP, Roman Cojuhari, a precizat că informațiile vehiculate sunt false, fiind un atac plătit de Ilan Șor.

Recent, activistul politic, Vlad Bilețchi, a demonstrat faptul că firma franceză, singura care corespunde criteriilor prevăzute în caietul de sarcini, și care a fost prezentată ca fiind o companie internațională foarte importantă, are adresa juridică într-un fost cămin din sectorul Buiucani, amplasat pe strada Coca 33.

Mai mult decât atât, firma pare a fi una fantomă, deoarece nimeni dintre locatari nu a auzit de ea, iar la adresa respectivă nu există niciun indiciu care ar confirma activitatea acestei companii.

Guvernul nu dorește să identifice un investitor serios pentru dezvoltarea Aeroportului Internațional Chișinău, ci pregătește o schemă de preluare frauduloasă a spațiilor comerciale. De această părere este președinte Unirea-ODIP, Vlad Bilețchi. El a explicat, într-o emisiune de la Canal 5, că scopul obscur al guvernanților poate fi observat ușor din caietul de sarcini al licitației cu strigare.