(VIDEO) Doru Petruți, despre licitația de la Aeroport: „Este o temă eșuată, după un an de la concesiune, tot mai mulți oameni cred că Avia Invest a fost un administrator mai bun”
La un an după ce Aeroportul Internațional Chișinău a revenit în proprietatea statului, tot mai mulți oameni au percepția că fostul concesionar era un administrator mai bun decât statul. O spune directorul companiei sociologice IMAS, Dorul Petruți, în cadrul emisiunii Puterea a Patra de la N4. Potrivit lui, epopeea licitației spațiilor comerciale de la Aeroport este o temă eșuată, pe baza căreia nu mai poți reconstrui credibilitate.
„Tema asta este o mare problemă pentru putere, pentru că e menținută în agendă. Ei au compromis-o practic total. Anunțuri, anulări, iar amânări, iar reluări de licitație. E clar că e o lipsă de transparență. Ba mai mult, cei de la guvernare ne-au tot promis companii de mare renume. Iată că după un an de zile de la preluarea aeroportului, când speranțele erau la 60 la sută că statul va administra mai bine aeroportul Chișinău, iată că după un an cresc percepțiile că Avia Invest era un administrator mai bun. 33 la sută. Practic, o scădere de peste 20 la sută legată între nivelul de așteptări că statul va administra mai bine versus percepțiile actuale. Este o temă eșuată. Orice mai spui, nu mai poți să reconstruiești credibilitate. Mai mult, dacă vor mai veni și tot felul de procese, străzi și străduțe construite la cifre fabuloase, probabil se mai adună percepții negative”, a declarat Doru Petruți, în cadrul emisiunii Puterea a Patra de la N4.
Amintim, un sondaj prezentat ieri de compania IMAS arată că 55% dintre cetățeni consideră că licitația de la Aeroportul Internațional Chișinău este trucată și se încearcă să fie declarată câștigatoare compania care convine celor de la putere. În același timp, doar 17% cred că în cadrul licitației de la Aeroport, autoritățile sunt corecte și transparente, în timp ce 28% nu cunosc răspunsul la întrebare.
Licitația spațiilor comerciale de la aeroport a provocat un răsunător scandal în spațiul public, iar conducerea APP și ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, au fost acuzați că au favorizat compania franceză „Lagardere” să câștige licitația. Și asta după ce mai multe voci au denunțat faptul că o bună parte din condițiile de participare la concurs se pliază exact pe parametrii companiei franceze și sunt făcute în așa fel încât nicio altă companie să nu poată fi eligibilă, fapt care ar presupune că autoritățile intenționează să trucheze concursul.