(VIDEO) Emmanuel Macron, în cadrul vizitei istorice la Chișinău: „Cererea de aderare la UE a Rep. Moldova este perfect legitimă”

Ala Găină

Președintele francez Emmanuel Macron a ajuns miercuri la Chișinău și s-a întâlnit cu președinta Maia Sandu. Cei doi au discutat despre relațiile bilaterale și despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. După întâlnirea și conferința de presă comună pe care cei doi lideri au avut-o, Emmanuel Macron și Maia Sandu s-au plimbat prin centrul Chișinăului.

În cadrul conferinței de presă Emmanuel Macron s-a pronunțat în favoarea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

„Moldova a depus cererea de aderare. Această dorință este perfect legitimă. Cererea va fi discutată în zece zile. La următorul summit al UE, trebuie să trimitem un mesaj pozitiv și clar la cererea pe care ați făcut-o”, a spus el.

Emmanuel Macron s-a referit și la problema transnistreană, declarând că aceasta nu este un impediment pentru parcursul european al Republicii Moldova.

„Salut spiritul de pace și de moderație a doamnei președintă în acest subiect delicat, care nu este nou. Dorința noastră este ca  Moldova să rămână suverană și teritoriul său să rămână integru și ca poporul său să nu devină destabilizat. Pentru a lansa un proces, nu putem spune că această situație este un blocaj, un obstacol, dar pe parcursul procesului va trebui să găsim soluții la această situație pentru a face să progreseze stabilitatea. Situația de astăzi nu este un obstacol care să împiedice procesul”, a declarat Emmanuel Macron.

În contextul vizitei președintelui francez, au fost semnat o serie de acorduri bilaterale.

„Convenția cu privire la evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale, așteptată de oamenii de afaceri din Moldova și Franța, va fi semnată chiar după această conferință de presă și ne va ajuta pe noi să atragem mai multe investiții franceze în Republica Moldova.

Al doilea este Acordul privind activitățile Agenției Franceze de Dezvoltare, Proparco și Expertise France în Republica Moldova, prin semnarea căruia lansăm oficial cooperarea pentru dezvoltare dintre Moldova și Franța, pe care am inițiat-o anul trecut.

Al treilea acord vizează aprobarea unui contract de credit de 15 milioane de euro din partea Agenției Franceze de Dezvoltare pentru țara noastră. Apreciem acest sprijin bugetar, în special în această perioadă complicată pentru noi”, a declarat Maia Sandu.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a mai declarat că Agenția Franceză de Dezvoltare va acorda un credit pentru investiții de 15 milioane de euro în energie regenerabilă, feroviar, irigații și aprovizionarea cu apă și canalizare. De asemena, ea a vorbit despre colaborarea dintre cele două state pentru recuperarea activelor furate.

Emmanuel Macron este primul președinte francez care vizitează Republica Moldova în ultimii 23 de ani. Primul președinte francez care a fost în țara noastră este Jacques Chirac, care a vizitat Chișinăul pe 4 septembrie 1998.