(VIDEO) Fadei Nagacevschi: „Șeful SIS, Alexandru Musteață este un banal reprezentant al PAS-ului într-o funcție publică”

Ala Găină

Alexandru Musteață este un banal reprezentant al PAS-ului într-o funcție publică. Astfel comentează fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, briefingul de marți al șefului SIS, Alexandru Musteață, care a anunțat că Serviciul de Informații și Securitate a intrat în posesia unor date „care indică asupra unui nivel fără precedent al intensității acțiunilor săvârșite de Federația Rusă”. În cadrul podcastului jurnalistei Natalia Morari, Nagacevschi a declarat că pentru cenzură există răspundere penală, iar șeful SIS cunoaște bine acest lucru. 

„Alexandru Musteață este un banal reprezentant al PAS-ului într-o funcție publică. Asta este tot. Eu sunt convins că scopul acestei ieșiri (n.r. briefingului de presă) este de a crea fon pentru hotărârea Curții Constituționale pe cazul Găgăuziei. (…) Aceste declarații nu au încărcătură faptică. Vă amintesc planurile desenate în nisip pe vremea lui Plahotniuc. Juridic, Constituția îmi garantează dreptul la libera exprimare și democrația nu există acolo unde nu există libertatea de exprimare. Ei nu vor avea posibilitatea să limiteze libertatea de exprimare în sensul în care își doresc. Toate tentativele de a închide televiziuni, canale de Telegram a avut vreo eficiență pentru ei? Nu, din contra, oamenii astăzi sunt dezamăgiți de informațiile venite de la televiziunile galbene și trec în rețelele online, pe Telegram, Youtube, caută soluții alternative”, a declarat Fadei Nagacevschi.

În același timp, jurnalista Natalia Morari spune că prin astfel de ieșiri, guvernarea încalcă libertatea de exprimare. „Ei spun – ori tu ești cu PAS-ul, ori tu ești cu Kremlinul”, a declarat jurnalista.

„Parlamentul trebuie să fie Parlament. SIS trebuie să fie SIS. Guvernul trebuie să fie Guvern. Și atunci când conducerea acestor instituții discreditează însuși conceptul acestor instituții, nu înseamnă că vreau și eu să-mi bat joc. Eu totuși ca cetățean responsabil al acestui stat, iau în serios ce spune directorul SIS. Eu am deschis Constituția Republicii Moldova, articolul 5 – democrația și pluralismul politic.

Ceea ce am auzit eu de la domnul Musteață este un mesaj extrem de grav. Ei mie, în calitate de cetățean, nu îmi lasă libertatea să gândesc diferit decât gândesc ei. Atunci când ei forțat îmi spun că tu trebuie să crezi așa sau tu ai dreptul să consideri doar așa, mp sperie. Astăzi ei nu ne dau voie să alegem. Ei spun – ori tu ești cu PAS-ul, ori tu ești cu Kremlinul. Și spun asta deschis. Ei dau de înțeles că orice protest care va fi organizat va fi un protest al Kremlinului, orice apariție a cuiva care va promova statalitatea, de exemplu, vor fi oamenii Kremlinului”, a declarat, la rândul său, jurnalista Natalia Morari.

Juristul Fadei Nagacevchi spune că declarațiile lui Alexandru Musteață nu trebuie luate în serios.

”Dacă vor urma anumite acțiuni de suprimare a libertății de exprimare, va interveni răspunderea penală. Alexandru Musteață știe foarte bine că Codul Penal prevede răspundere penală pentru cenzură sau intervenții abuzive în ceea ce privește libertatea de exprimare. Noi avem un potențial penal la Guvern, Dorin Recean, care a intervenit abuziv prin intermediul Comisiei Situații Excepționale. Cum să iau eu în serios colectarea asta a oponenților politici și catalogarea acestora după criterii evident politice?”, mai spune Fadei Nagacevschi.

Serviciul de Informații și Securitate a intrat în posesia unor date „care indică asupra unui nivel fără precedent al intensității acțiunilor săvârșite de Federația Rusă”. Despre acest lucru a anunțat șeful SIS, Alexandru Musteață, care a organizat un briefing de presă la acest subiect. Potrivit lui, scopul acestor acțiuni este să compromită aderarea Republicii Moldova la UE, să detroneze procesele democratice și să mențină Republica Moldova sub sfera de influență a Rusiei.