(VIDEO) Juristul Nicolae Eșanu: „Referendumul privind integrarea în UE este promovat doar pentru interese relativ limitate”

Ala Găină

Referendumul este promovat doar pentru niște interese relativ limitate din Republica Moldova și nu există entuziasm prea mare, chiar și din rândul celor care promovează acest referendum. O spune fostul viceministru al Justiției, juristul Nicolae Eșanu, invitat la podcastul jurnalistei Natalia Morari. 

Fostul viceministru al Justiției spune că de vină ar fi mentalitatea bolșevică, care se bazează pe principiul „cine nu este cu noi, este împotriva noastră”. Potrivit lui, nu ai nicio șansă să construiești o societate sănătoasă dacă excluzi categorii de oameni.

”Uitați-vă la Spania, Portugalia, care au trecut prin perioade turbulente. Până nu se cristalizează în societate opinia că trebuie să ne așezăm la masa dialogului și trebuie să identificăm care sunt scopurile care ne unesc, nimic nu o să se schimbe. O să schimbăm guvernarea, dar în realitate nimic nu o să se schimbe.

Când se începea toată epopeea cu referendumul, eu am publicat un articol, în care propuneam niște idei pentru a maximiza șansele ca procesul de integrare să fie reușit. O idee era să consolidăm societatea în jurul acțiunilor pentru aderarea la UE. Eu am propus ca celor sceptici să se promită că nu va avea loc integrarea fără un referendum. Altfel spus, să consolidăm societatea în jurul ideii de integrare europeană, să creăm premisele, să fim o țară care întrunește condițiile pentru accedere în UE. Să vedeți cât scepticism era atunci – cum să pui soarta europeană la referendum?!”, a mai declarat juristul Nicolae Eșanu.

„Acum, în societate se discută mult despre eurointegrare. La toamnă, cel mai probabil, vom avea referendum. În toată discuția aceasta cu societatea, mie mi se pare că nu a mai rămas sau nu este lăsat loc pentru cei care sunt împotrivă. Nu toți sunt împotrivă pentru că sunt pentru Uniunea Euroasiatică, sunt oameni care sunt împotrivă pentru că PAS a încercat să monopolizeze ideea aceasta și va folosi referendumul în scopuri pur politice la prezidențiale, sunt alții care consideră că poziția noastră în timpul negocierilor reale va fi mai slabă, alții cred că un referendum ar trebui organizat abia la finalul negocierilor. Toți cei care sunt, din diferite motive, împotrivă, sunt considerați dușmani”, a declarat la rândul său, jurnalista Natalia Morari.

Referendumul privind aderarea Moldovei la UE ar putea avea loc pe 20 octombrie 2024. Deputații PAS au sesizat Curtea Constituțională (CC) despre inițiativa de modificare a Constituției.

În cadrul scrutinului, cetățenii ar urma să fie întrebați „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, se arată în textul documentului transmis înaltei Curți.

Vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman, spune că dacă rezultatul referendumului privind aderarea țării la Uniunea Europeană va fi unul pozitiv, Constituția Republicii Moldova va fi automat revizuită, iar obiectivul eurointegrării se va regăsi în Legea Supremă.