De Ultimă Oră

(VIDEO) Tensiuni în Orientul Mijlociu. Peste 300 de drone au fost lansate de Iran noaptea trecută asupra Israelului. Reacția comunității internaționale

Iranul a atacat Israelul cu peste 300 de drone și rachete, a anunțat armata israeliană, precizând că 99% dintre ele au fost interceptate și au existat d…

Actualizat acum 20 de ore

(VIDEO) Mai aproape de UE! Parlamentul European a votat rezoluția prin care cere statut de stat candidat pentru Republica Moldova

Redacția Liber TV

Parlamentul European a votat joi, 5 mai, o rezoluție în care solicită acordarea statutului de stat candidat la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de către europarlamentarul Siegfried Mureșan care a precizat că această „rezoluție este cel mai ambițios document privind R. Moldova adoptat vreodată de o instituție UE”.

„Rezoluția în care cerem statut de stat candidat pentru R. Moldova tocmai a fost votată cu largă majoritate în plenul Parlamentului European. (…)

Cerem acordarea statutului de stat candidat la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova.
În rezoluția votată astăzi cu largă majoritate de Parlamentul European solicităm acordarea statutului de stat candidat la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova. Această rezoluție este cel mai ambițios document privind Republica Moldova adoptat vreodată de o instituție a Uniunii Europene.

Republica Moldova este la fel de importantă pentru securitatea și stabilitatea Uniunii Europene cum este și Ucraina. Toată Europa a văzut acest lucru în ultimele luni, odată cu declanșarea invaziei ruse în Ucraina. Autoritățile și cetățenii Republicii Moldova au acționat în spirit european și au oferit hrană, adăpost și îngrijire medicală sutelor de mii de refugiați ucraineni care au intrat în țară fugind din calea războiului. De aceea, obiectivul meu a fost de la început ca tot ceea ce Parlamentul European îi oferă Ucrainei în materie de perspectivă europeană să îi ofere și Republicii Moldova”, notează eurodeputatul în mesajul său.

Totodată, PE solicită ca, în cadrul reuniunii Consiliului European din iunie, să se transmită un semnal politic clar şi ferm cu privire la calea europeană aleasă de Republica Moldova.

În acelaşi timp, legislativul comunitar subliniază că, la fel ca în cazul Ucrainei, perspectiva concretă de aderare la UE este un element esenţial al speranţei, care va menţine moralul populaţiei moldovene în această perioadă de insecuritate extremă şi de dificultăţi materiale.

În discursurile pe care le-au susţinut, eurodeputaţii şi-au exprimat solidaritatea faţă de autorităţile de la Chişinău şi faţă de cetăţenii moldoveni.

Membrii Parlamentului European au avertizat asupra pericolelor la care este supusă acum Republica Moldova, inclusiv din cauza riscurilor din regiunea separatistă transnistreană. Vicepreşedinta Parlamentul European, Heidi Hautala, a spus că acum este un moment crucial, când Republica Moldova are nevoie de tot ajutorul european.

„Cred foarte mult că Republica Moldova face tot ce poate în această situaţie fragilă pentru a fi capabilă să obţină în sfârşit statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană. Trebuie să ajutăm Republica Moldova să scape de această dependenţă energetică faţă de Rusia, trebuie să-i ajutăm să scape de dezinformare, care dăunează parcursului lor european. Desigur că Transnistria este un adevărat pericol acum, un pericol îngheţat un adevărat pericol şi acesta este un moment crucial, în care Republica Moldova are nevoie de tot sprijinul nostru”, a subliniat vicepreşedinta PE.

Amintim că, la 3 martie 2022, Republica Moldova a înaintat cererea de aderare la Uniunea Europeană.