(VIDEO) Maia Sandu: Indiferent ce limbă vorbesc, cetățenii sunt în siguranță în Republica Moldova

Ala Găină

Cetățenii, indiferent dacă vorbesc limba română sau limba rusă, sunt în siguranță în Republica Moldova. Declarația a fost făcută de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, după ce Ambasada Federației Ruse la Chișinău a emis o notă informativă în care își îndeamnă cetățenii să se adreseze după ajutor la Ambasadă dacă vor fi discriminați pe diferite criterii.

„Din primele zile ale acestui război am făcut apel la unitate, am făcut apel ca să nu permitem discursului de ură să ne dezbine și le mulțumesc tuturor oamenilor care au urmat acest apel și care au contribuit ca să menținem unitatea. Republica Moldova respectă drepturile omului, face toate eforturile pentru ca fiecare cetățean, indiferent de limba pe care o vorbește, să se simtă în siguranță aici, acasă”, a declarat șefa statului într-o conferință de presă.

Miercuri, Ambasada Federației Ruse la Chișinău i-a îndemnat pe „cetățenii Rusiei și conaționalii ruși” să se adreseze după ajutor la Ambasadă în legătură ceea ce a calificat drept „creșterea numărului de cazuri de discriminare pe motive naționale, lingvistice, culturale, religioase și de altă natură, precum și săvârșirea de acte cu caracter violent sau acte care amenință viața și sănătatea”.

Recent, aceeași situația a avut loc și în România, Ambasada Rusiei de la București cerându-le rușilor din România care au fost discriminați, au fost victime ale violenței sau amenințați să anunțe misiunea diplomatică, prin mesaj pe e-mail.