(VIDEO) Maia Sandu reacționează după sistarea licenței celor șase televiziuni: „Este o decizie care vine să descurajeze finanțarea ilegală”

Ala Găină

Șefa statului, Maia Sandu, a comentat decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) prin care șase posturi de televiziune au rămas fără licență de emisie în perioada stării de urgență. Președinta susține că decizia autorităților vine să descurajeze finanțările ilegale.

„Este o decizie care vine să descurajeze finanțarea ilegală, pentru că despre asta este vorba. Toate aceste posturi TV, conform explicațiilor Guvernului și CSE, sunt finanțate din bani ilegali și, respectiv, se ocupă de propagandă și dezbinare, or nu despre asta este presa. Presa trebuie să asigure informarea corectă și obiectivă. (…) Finanțarea ilegală este o problemă pentru procesul democratic în general și o să luptăm cu ea indiferent dacă este vorba de presă, partide politice sau campanie electorală”, a declarat șefa statului în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV.

Întrebată dacă autoritățile nu ar fi trebuit să aștepte, întâi de toate, o decizie a instanței de judecată care să demonstreze pretinsele abateri pe care posturile TV le-ar fi comis, conform autorităților, șefa statului a declarat: „Dacă vă uitați la UE, acolo tot prin metode directe s-au sancționat aceste TV. Nu s-a mers în instanțele de judecată. Sigur, instanța de judecată este o metodă pe timp de pace și atunci când instituțiile statului funcționează. Când riscurile la adresa securității statului sunt mari, se folosesc astfel de instrumente. Repet, putem să vedem astfel de metode și în UE, unde standardele sunt mai mari”.

Șase posturi de televiziune și 31 de siteuri sunt suspendate pe durata stării de urgență. Acestea ar fi utilizate în războiul informațional dus de Rusia. ONG-urile de media cer autorităților să-și argumenteze decizia. Și opoziția critică hotărârea.