(VIDEO) Vlad Bilețchi, despre licitația de la Aeroport: „Dacă nu ar avea nimic de ascuns, Aeroportul ar publica toate documentele”

Ala Găină

Caietul de sarcini sau condițiile pentru licitația spațiilor comerciale de la Aeroport au fost desenate după chipul și asemănarea unei companii exacte. O spune activistul politic, Vlad Bilețchi, în cadrul emisiunii „7 zile” de la Cinema1. Potrivit lui, participanții la licitație nu au fost puși pe picior de egalitate, iar condițiile au fost stipulate pentru a câștiga compania franceză Lagardere. 

„Licitația înseamnă că participă mai mulți și toți sunt egali. La noi se întâmplă că o companie este invitată de șeful statului, în paralel se întâlnește cu ministrul Economiei, au confirmat-o ei,  în paralel se întâlnește cu directorul Aeroportului. Și fără să fie întrebați au spus că nu s-au întâlnit cu Andrei Spînu. Stați puțin, noi v-am întrebat ceva de Spînu?! Lucrurile sunt evidente, sunt clare. Noi aici nu suntem în instanța de judecată, noi aici operăm cu judecăți de valoare, avem dreptul la libera exprimare”, a declarat Vlad Bilețchi.

Potrivit lui Vlad Bilețchi, Aeroportul Internațional Chișinău nu dă dovadă de transparență în procesul de desfășurare a licitației, or reprezentanții acestuia nu au făcut public răspunsul către Consiliul Concurenței, care le-a cerut explicații.

„Nu acuzăm pe nimeni, avem anumite suspiciuni pe care vrem să le spunem în spațiul public cu un singur scop – ca lucrurile să fie transparente. Pentru că dacă ei nu ar avea nimic de ascuns, ar publica toate documentele. Consiliul Concurenței le-a pus niște întrebări, care sunt răspunsurile? Nu vor să le publice. Eu vreau să știu motivul, de ce Aeroportul cere 2,5 milioane de zboruri experiență când noi, în Republica Moldova, avem doar 2 milioane de zboruri anual. Deci ei din start au pus condiții mai mari astfel încât nimeni altcineva să nu poată concura. Caietul de sarcini sau condițiile au fost desenate după chipul și asemănarea unei companii exacte. Acesta și este principalul indiciu că o companie sau o licitație este trucată – faptul că din start s-au pus condițiile ca doar o singură companie să câștige”, a mai declarat activistul politic.

Miercuri, 17 aprilie, licitația, la care s-a înscris doar compania franceză „Lagardere”, a fost anulată, comisia invocând lipsa unor hârtii la dosar. Aceasta a fost deja a treia tentativă de a înstrăina spațiile comerciale din aeroport, dar toate au eșuat și, de fiecare dată, singurul concurent, care întrunea condițiile de participare era compania franceză, despre care se crede că ar avea o înțelegere în acest sens cu factorii de decizie de la Chișinău, prin urmare s-ar încerca trucarea concursului.

La începutul lunii aprilie, Procuratura Anticorupție a inițiat un proces penal pe marginea acestui caz și a solicitat administrației Aeroportului Internațional Chișinău mai multe copii autentificate ale documentelor ce vizează desfășurarea licitației, întrucât „materialele acumulate denotă circumstanțe dubioase și pretinse acțiuni ilegale”.