(VIDEO) Vlad Bilețchi solicită Procuraturii Anticorupție să reia dosarul penal privind modul în care se desfășoară licitația spațiilor comerciale de la Aeroport

Adrian Sirbu

Activistul politic, Vlad Bilețchi, cere Procuraturii Anticorupție să reia ancheta cu privire la desfășurarea cu abateri a licitației privind chiria spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Într-un video postat pe rețelele sociale, Bilețchi cere procurorilor să investigheze legalitatea recentelor modificări introduse în caietul de sarcini, făcând trimitere la informațiile publicate de bloggerul Eugen Luchianiuc. Demersul a fost făcut chiar în fața sediului actual al Procuraturii Anticorupție, acolo unde se află și CNA.

A fost modificat din nou, pe furiș, caietul de sarcini. Noi avem un caiet de sarcini în limbile română și engleză, care inițial a fost transmis tuturor participanților sau, mai bine zis, posibililor participanți. Le-a fost trimis un anumit formular în care scria că, dacă vrei să aplici pentru travel retail, adică să vinzi produse, și pentru catering și alimentație publică – sunt două loturi diferite – iată care sunt condițiile. Doar că acum, la cei care vor să vândă produse, le-au impus și condițiile pentru catering. Dacă vrei să vinzi baterii, trebuie să ai experiență și în mâncare: să fierbi zeamă, borș etc. Le-au trimis inițial acest caiet de sarcini cu intenția să-i descurajeze și să le dea de înțeles că nu sunt eligibili”, susține Vlad Bilețchi.

Activistul spune că pe data de 12 iunie, condițiile din caietul de sarcini au fost modificate din nou, revenindu-se la vechea redactare pentru a “drege busuiocul”, iar agenții economici nici măcar nu au fost informați despre aceste schimbări. Acesta susține că astfel organizatorii licitației favorizează compania Lagardere, care, chiar dacă încă nu a fost declarată câștigătoare, deja a venit la fața locului și împarte aeroportul de parcă ar fi al lor.

Companiile internaționale mari, bineînțeles, că nu știu despre acest lucru, n-au fost anunțate. Ele au primit doar primul caiet de sarcini, unde este clar că singura companie care se potrivește este Lagardere. Acum ai noștri vor să dreagă busuiocul, crezându-ne din nou proști, că noi nu vom observa modificările, că nu vom vedea această schimbare în documente. Ca să fie foarte clar, au pus condițiile de la un concurs la alt concurs, astfel încât să nu întrunești condițiile, doar Lagardere să le întrunească. Astfel, ei au vrut să scoată părticica aceea combinată, poate nimeni nu va observa. Lagardere e bine mersi, că deja a depus actele, alte companii nu-și vor da seama, publicul va înghiți “gălușca”. Lagardere deja vine la Aeroport și ia măsuri, câtă mobilă să aibă, unde să fie frigiderele; nu-i interesează deloc cum să dezvolte afacerea în Moldova, să plătească bani. Îi interesează să partajeze bunurile statului după cum vor ei. Asta face Spînu și șarlatanii lui”, a spus Bilețchi.

Amintim că autoritățile de la Chișinău au schimbat ieri discret condițiile din caietul de sarcini pentru licitația de la Aeroport, astfel încât să creeze impresia că le-au oferit posibilitatea mai multor companii să participe la concurs. Doar că au făcut acest lucru cu puțin timp înainte să expire termenul de depunere a dosarelor, ceea ce înseamnă că este puțin probabil ca să existe și alți competitori.

Mișcarea celor de la AIC a fost sesizată de bloggerul Eugen Luchianiuc, care atrage atenția că modificările s-au făcut doar în versiunea engleză a caietului de sarcini nu și în cea română. Schimbarea vizează regulile de participare pentru zona de Retail, fiind anulate o serie de prevederi care îi favorizau exclusiv pe francezii de la Lagardere.