Vladislav Gribincea, după ce a ratat șansa de a deveni judecător la CSJ: ”Sper că e doar o neînțelegere nefericită!”

Ala Găină

Vladislav Gribincea, numit și „reformatorul justiției moldovenești” spune că va solicita CSM-ului să revizuiască hotărârea de astăzi, prin care dosarul său la funcția de judecător la CSJ a fost respins. „Sper că e doar o neînțelegere nefericită”, a scris acesta pe facebook.

Nu m-am înscris în concursul pentru CSM și am trecut vettingul pentru a nu mă conforma unor formalități ușor de îndeplinit.

a. Certificatul medical invocat de CSM poate fi obținut doar la îndreptarea CSM, de la o comisie specială care se convoacă destul de rar în scopul verificării sănătății judecătorilor și procurorilor. Eu nu am fost contactat niciodată de către CSM pentru a ridica această îndreptare și a merge la Comisia specială. Având în vedere că sunt în concurs, pentru a evita orice speculații, nu mi-am permis să vorbesc cu CSM despre derularea concursului. Credeam că Comisia specială nu s-a convocat încă și că voi fi informat de CSM când să mă prezint să ridic îndreptarea. Iar astăzi m-am pomenit în această situație.
Eu dețin un certificat medical valabil emis de Comisia specială, întocmit în contextul concursului pentru funcția de Procuror General. L-as fi solicitat la prima solicitare. CSM nu mi-a solicitat în mod clar ca să îl depun. Pe 17 mai am solicitat de la CSM o solicitare a de prezenta certificatul medical privind starea sănătății. Certificatul medical standardizat (E-86) a fost prezentat CSM pe 20 mai. Credeam că era necesar pentru a fi trimis la Comisia specială. Acum înțeleg că se solicita certificatul medical emis de Comisia specială.
b. În ceea ce privește cele 2 recomandări, am scris din start în cererea de participarea la concurs că solicitarea acestora este o formalitate excesivă. Ele nu pot să răspundă la criteriile în baza cărora sunt evaluați candidații pentru CSJ. Cred că este nepotrivit să ceri candidaților pentru CSJ să caute 2 persoane pe care să le roage să le scrie recomandări, la care ulterior puțini cine atrag atenția. În opinia mea, „recenziile” sunt o reminiscență birocratică din trecut la care trebuie de renunțat.
Judecătorii CSJ trebuie evaluați în baza abilităților și calităților personale stabilite CSM, nu în baza recomandărilor, care, în Republica Moldova, mai degrabă tulbură apele decât le clarifică. Pe 17 mai, CSM mi-a solicitat să prezint totuși cele 2 recomandări până pe 20 mai 2024. Ele au fost prezentate pe 20 mai 2024. Din hotărârea de astăzi am înțeles că CSM nu a acceptat acele recomandări. Întrebarea atunci este de ce le-a solicitat pe 17 mai?

Voi solicita respectuos CSM să își revizuiască hotărârea de astăzi”, a scris Gribincea.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis că dosarul juristului Vladislav Gribincea să nu fie admis în concursul de ocupare a funcției de judecător al Curții Supreme de Justiție. Pentru acest lucru au votat 9 membri prezenți la ședință. Motivul neadmiterii în etapele următoare ale concursului ține de faptul că pretendentul nu avea dosarul complet.