dolor

6 semne care trădează o boală de inimă fără ca tu să știi

Arteom Stratulat

Oboseala

Cu câteva zile, chiar saptămâni, înaintea unui atac de cord poate surveni o stare de oboseală accentuată. Explicația este faptul că inima nu mai poate pompa suficient sânge pentru a Răspunde nevoilor țesuturilor din organism.
În aceste condiții, organismul redirectionează sângele care, în mod normal, alimenta mușchii către organele vitale – creier și inimă. Fiind alimentate cu sânge doar cele două organe, în restul organismului se instalează oboseala cronică.
 

Transpirația bruscă

Sudoarea rece, care apare instantaneu, este un simptom frecvent al crizelor cardiace. Totuși, câți dintre noi se gândesc că ar putea avea probleme cu inima atunci când transpiră brusc? Însă, acum, că ai aflat acest lucru, nu mai cauta vinovați, ci mergi la medic și fă-ți un control de rutină.

 

Durere generalizată

Orice criză cardiacă debutează cu o durere în piept, însă, adesea, aceasta radiază către umeri, brațe, coate, gât, maxilar sau abdomen. Uneori, durerea poate atinge aceste regiuni ale corpului fără a avea ca punct de plecare pieptul, ceea ce face mult mai greu de identificat cauza ei.
 

Indigestie, greața, diminuarea apetitului

Știm, le-ai pune mai curând pe seama unei probleme digestive decât pe seama uneia cardiace, și totuși nu este un fapt deloc izolat ca persoanele care cad victime atacului de cord să aibă simptome precum dureri de burtă și să vomite.
Explicația acestor manifestări este aceea că sistemul digestiv primește mai puțin sânge, motiv pentru care nu mai poate funcționa în parametri normali. Balonarea care însoțește insuficența cardiacă are drept consecință pierderea poftei de mancare.
 

Retenție de lichide

O criză cardiacă provoacă adesea acumularea de lichide în țesuturi, determinând umflarea, cu precădere, a gambelor, gleznelor si labelor picioarelor, dar și a abdomenului. Se constată, de asemenea, acumularea de kilograme in plus, deși, paradoxal, apetitul este mult scazut.

Așa că atunci când constați că aveți picioarele sau abdomenul umflate, nu da vina pe pantofii cu tocuri, pe căldura sau pe alimentele sărate pe care le-ai consumat, ci fă-ți o programare la medic pentru a preveni un eveniment neplacut.

 

Tuse persistentă

Tusea nu este doar simptomul unei boli pulmonare, ci și unul dintre acele câteva semne că ai probleme cu inima. Ea se datorează acumularii de fluide în plamâni, un simptom specific unui atac de cord.