Ingrijirea parului

7 lucruri pe care nu le știai despre ingrijirea părului tău!

Marcela Moga

1. Dacă îţi speli părul zi de zi, acesta se va îngrăşa mai repede.

Cei mai mulţi dintre noi avem această problemă cu îngrăşarea părului. Pentru a ţine sub control fenomenul avem tendinţa de a ne spăla mai des pe cap sau chiar zilnic. In loc să ameliorăm tendinţa de îngrăşare, prin spălarea frecventă a părului stimulăm de fapt scalpul să producă mai mult sebum. Glandele sebacee produc grăsime pentru a-ţi proteja scalpul, de aceea sub ameninţarea continuă a apei, secretă din ce în ce mai mult sebum.  Părul trebuie spălat la cel puţin 3 zile distanţă, iar dacă vrei să simţi senzaţia de păr ud mai des, îl poţi uda însă fără să foloseşti şampon sau alte produse cosmetice, ci doar apă caldă.

2.Uleiul mineral şi derivate din silicon

Multe produse cosmetice pentru păr conţin derivate din silicon şi ulei mineral, substanţe care pretind să confere strălucire şi să facă părul mătăsos. In realitate, aceste ingrediente atacă foliculii de păr, blochează capacitatea decrestere a părului si hidratare şi înrăutăţesc situaţia. Uleiul mineral nu permite eliminarea de toxine la nivelul scalpului fiindcă nu permite pătrunderea oxigenului.

3. Schimbarea şamponului în mod regulat

Avem tendinţa să schimbăm des şamponul, fiindcă ni se pare că nu curăţă suficient mătreaţa sau că parul nostru devine din ce în ce mai uscat. Schimbarea şamponului nu este însă o soluţie decât dacă alegem un şampon cu ingrediente cât mai naturale şi pe care să îl folosim în viitor. In plus, de multe ori dăm vina pe şampon, deşi cauzele apariţiei mătreţii sunt fixativele de păr, ceara şi alte produse folosite pentru coafare.

Șampon

4. Produsele utilizate pentru coafarea părului

In multe produse cosmetice folosite pentru coafarea părului este inclusă o substanţă numită propylene glycol care are rolul de a conferi strălucire şi senzaţia de păr  moale. De fapt, această subtanţă este folosită chiar şi în industria constructoare de maşini şi are urmări nocive asupra scalpului provocând iritaţii, coji, bubiţe şi chiar alergii puternice.

5. Produsele de îngrijire păr pot provoca acnee

Dacă remarci că după schimbarea unui şampon ai început să te confrunţi şi cu acnee, nu trebuie să te mire. Produsele care conţin silicon, uleiuri minerale, propyl sau methyl pot să declanşeze acneea prin faptul că blochează porii. Faţa şi corpul trebuie de fiecare dată spălate după ce îţi clăteşti foarte bine părul.

6. Produsele mai scumpe nu sunt neapărat mai bune

Preţul ridicat al unui produs nu indică şi o calitate mai bună. De multe ori cea mai mare componentă a preţului unui produs o conferă notorietatea companiei respective. Citind etichetele vom constata de multe ori aceleaşi ingrediente pentru două şampoane de la firme diferite dar pentru care preţul diferă considerabil. Primele ingrediente din listă sunt cele care ocupă cel mai mare procent din compoziţie aşa că este suficient să le compari pe acelea pentru a vedea dacă merită sau nu să cumperi un produs mai scump.

7. Vopseaua de păr conţine oxidanţi

Dacă până acum credeai că doar oxigenarea părului duce la deteriorarea culorii naturale, atunci vei fi surprinsă să afli că aproapre toate tipurile de vopsea de păr conţin substanţe care întâi decolorează părul şi ulterior fac să acţioneze culoarea. In plus, vopseaua de păr atacă scalpul şi de aceea nu este recomandată să fie aplicată la rădăcina părului – o indicaţie deseori ignorată atât de femeile care se vopsesc singure acasă dar şi de saloanele de frumuseţe.