raceala

Află cum poți să tratezi răceala, fără să apelezi la medicamente!

Veronica Vacari

Răceala reprezintă o inflamare a căilor respiratorii superioare, cauzată de o infecție virală ce durează, de regulă între 3 și 10 zile. Expunerea la frig, schimbarea bruscă a temperaturii de afară, depresia, oboseala, praful și alți factori iritanți pot contribui la apariția răcelii.

Pe lângă faptul că trebuie să ne îmbrăcăm bine, natura ne pune la dispoziție cele mai bune remedii naturale care ne pot ajuta sa combatem răceala, fără a apela la medicamente.

„Optăm pe produsele naturiste: sucuri naturale, fructe proaspete, citrice, pentru că toate au un conținut foarte înalt de vitamina C, care luptă cu răceala, cu agenții infecțioși, Totodată, această vitamină este cunoscută prin proprietățile sale benefice asupra organismului, mai ales asupra imunității scăzute”, susține Lilia Mereacre, medic de familie.

Sursa Foto: binedestiut.ro

Un alt aliat împotriva răcelii sunt ceaiurile. Specialiștii ne recomandă să consumăm cât mai multe lichide în această perioadă, întrucât ele ajută organismului nostru să transpire și să elimine toxinele. 

„Când avem angine, stomatite este foarte bine să folosim sub formă de infuzie și gargare ceaiul de cimbrișor, salvie, ghimbir, pentru că au un efect antiinflamator. De asemenea, folosim și mult cunoscuta romaniță, care este la fel de utilă și în perioada rece a anului, fiindcă are proprietăți antiinflamatoare, datorită azulenelor pe care le conține. Mai utilizăm planta pentru o sută de boli, aceasta este sunătoarea sau pojarnița, cum se mai spune în popor. Dar, se mai pot utiliza și obișnuitele frunze de măr, de gutui, de zmeură, căpșuni, fragi, care nu sunt atât de frecvent utilizate și cunoscute, dar ele la fel de bine ne ajută în profilaxia și tratamentul răcelilor de iarnă”, menționează Veronica Kalcev, fitoterapeut.

Un tratament hemeopatic este echinaceea. Un studiu a demontrat că această plantă scade șansele de a răci cu 58 la sută.

herbalencounter.comro.beekeeping.wikia.com‘ src=”2016/01/wild-mountain-brand.jpg”>

De asemenea, supele de pui, de preferat uşor picante, cu usturoi și ceapă oferă organismului nostru un surplus de vitamine și ne energizează.

Pentru ca tratamentul să decurgă eficient, în timpul răcelii, medicul de familie ne recomandă să evităm următoarele:

„În timpul răcelii se interzice folosirea tutunului, alimentelor care conțin cofeină, deoarece aceste produse deshidratează organismul și tratamentul decurge mai încet și mai puțin eficient”.

Totodată, încercați să evitați alcoolul, alimentele cu mult zahăr, prăjite și grase, deoarece toate acestea pot amplifica simptomele bolii și pot slăbi sistemul imunitar. Și lactatele sunt de evitat, pentru că acestea produc mucusul suplimentar, adică secrețiile care deja sunt formate  în cavitatea nazală și în gât se vor îngroșa și vor deveni mai greu de suportat.

Și desigur, nu stați doar în casă. Plimbările în aer liber și soarele sunt binevenite, la fel ca orele de somn, deoarece tonifică organismul și îl încarcă de energie. 

nn

30 octombrie 2024

Tinerii medici care se vor angaja în sate conform repartizării Ministerului Sănătății vor beneficia de indemnizații duble