Mașini ce merg pe drum

Alarmant! Virusul periculos ce a omorât mai mulți oameni din Europa, se apropie de Moldova

Ariadna Bulat

Virusul nu este unul nou, dar este extrem de virulent. E vorba de tulpina H3N2, iar, potrivit medicilor, în țara vecină, România, vârful epidemiei ar putea fi înregistrat în trei săptămâni, informează bzi.ro. Cea mai gravă situație se înregistrează însă în Franța, unde zeci de mii de oameni s-au îmbolnăvit, iar autoritățile au mobilizat personalul din 200 de spitale, dintre care, în 30, au fost amânate operațiile mai puțin importante, informează TVR.

În Romania, de la începutul anului a fost înregistrată o explozie a cazurilor de gripă, pneumonii și infecții respiratorii, iar virusul H3N2 și-a făcut deja simțită prezența, fiind confirmate până acum peste 170 de cazuri și 6 morți, între care un copil de 1 an si 3 persoane cu vârste de peste 65 de ani, informează Digi24. De altfel, specialiștii spun că cei mai afectați sunt oamenii cu sistemul imunitar mai redus, cum ar fi copiii și bătrânii.

Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, în Moldova, în perioada 02-08 ianuarie 2017, virusul gripal A (H3N2) a fost confirmat la 17 persoane, fiind înregistrate 2 cazuri de deces la pacienți cu maladii concomitente, nevaccinați și care nu s-au adresat la medici pentru tratament specific.