IMPORTANT! Ce facem în cazul unui accident nuclear? Recomandările autorităților municipale

Veronica Țurcanu

Posibilitatea producerii unui accident nuclear de proporții în Ucraina, la centrala din Zaporojie, aflată la doar 700 de kilometri de Republica Moldova trezește îngrijorare. În context, șeful direcției municipale Asistență Medicală și Socială, Boris Gîlca, a venit cu o serie de recomandări pentru populație privind pașii care trebuie întreprinși în cazul unui astfel de scenariu.

Gîlca a criticat lipsa materialelor informative la acest subiect din partea Ministerului Sănătății, întrebându-se dacă se află, totuși, R. Moldova în stare de urgență din cauza războiului din Ucraina.

Sfaturile autorităților municipale în medicină în cazul unui dezastru nuclear:

1. Un spațiu închis reprezintă un prim și bun adăpost.
2. Închideți toate ușile, ferestrele și canalele de aerisire.
3. Opriți sistemele de ventilație (dacă există).
4. Dacă va aflați în mașină, închideți geamurile, opriți sistemul de ventilație și părăsiți zona afectată.
5. Scoateți-vă hainele și puneți-le în saci de plastic. Curățați-vă părul și corpul prin spălare. Această precauție va îndepărta eventuale particule de praf radioactiv.
6. Pentru a preveni absorbirea iodului radioactiv de către glanda tiroidă este recomandată administrarea pastilelor de Iodură de potasiu. Dar aceste pastile sunt recomandate doar în cazul unui accident nuclear major, aceste pastile nu au efect preventiv.

Medicii ne spun că iodul stabil (neradioactiv) din aceste pastile va fi repede absorbit de tiroidă și va opri acumularea de iod radioactiv. Iodul radioactiv va fi apoi eliminat mai rapid din organism pe cale metabolică. Ministerul Sănătății ar trebui să vină cu mai multe clarificări pe acest subiect: de unde luăm aceste pastile, dozele necesare conform vârstei și, în general, dacă avem asemenea preparate suficiente în farmacii și depozite farmaceutice. Totodată să ne spună și cui nu sunt recomandate aceste preparat” a mai scris Gîlca pe pagina sa de Facebook.

Un accident la centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie ocupată de Rusia ar fi mult mai grav decât dezastrele de la Cernobîl sau Fukushima, a declarat luni ambasadorul ucrainean pe lângă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), în timp ce Moscova şi Kievul se acuză reciproc de atacuri de artilerie asupra centralei şi ambele susţin că cer misiuni internaţionale acolo.