Mai multe dispozitive gratuite pentru pacienții cu diabet de la 1 noiembrie

Alexandra Gulpe

Pacienții cu diabet vor avea acces gratuit la încă un model de test și lanțetă pentru determinarea glucozei în sânge, începând cu 1 noiembrie. Acestea sunt incluse în lista dispozitivelor medicale compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM), transmite IPN.

Persoanele cu diabet vor putea alege în farmacii din 11 modele de teste și 8 modele de lanțete. De asemenea, pacienții vor putea beneficia gratuit de un model performant de pungă colectoare pentru stome intestinale și urinare, deoarece din 1 noiembrie rata de compensare a acestui dispozitiv a fost majorată de la 50% la 100%. Pentru compensarea integrală a modelului respectiv de pungă colectoare vor fi alocați circa 500 de mii de lei, bani prevăzuți în fondurile de asigurare medicală obligatorie.

Decizia de a majora rata de compensare și a numărului de dispozitive medicale compensate a fost luată de Consiliul pentru dispozitive medicale compensate cu scopul de a crește accesul persoanelor asigurate la produse farmaceutice acoperite de asigurarea medicală obligatorie, precizează Compania Națională de Asigurări în Medicină.

Ordinul comun al ministrului sănătății și al directorului general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină cu privire la medicamentele și dispozitivele medicale compensate din fondurile AOAM a fost publicat vineri, 27 octombrie, în Monitorul Oficial.