Spitalele din Europa în pericol

Neliniște în spitalele din Europa! Sunt invadate de o infecție periculoasă

Ariadna Bulat

Specialiștii susțin că lipsa de prudență a dus la transmiterea nemonitorizată și focare de Candida auris în spitalele din Europa, raportează e-sanatate.md.

Candida auris, însă, reprezintă un risc real pentru pacienții care se află în instituțiile medicale europene. De asemenea, din cauza dificultăților de identificare a noii specii de Candida prin metodele actuale de laborator există un risc crescut ca focarele din spitale să rămână nedepistate.

Fungii pot cauza infecții invazive la pacienții cu statut imun deficitar.

Problema constă în faptul că ciuperca Candida auris este mai rezistentă la fluconazol decât alte specii de Candida. A fost raportată chiar rezistența acesteia la trei antifungice concomitent.

Spre deosebire de alte candide, Candida auris are predilecție pentru transmiterea de la pacient la pacient, mai ales în mediul spitalicesc.

Candida auris face parte din fungile microscopice condiționat patogene pentru om și a fost desrisă pentru prima dată în anul 2009. Ciuperca nou apărută este asociată focarelor de infecții intraspitalicești și se întâlnește în instituțiile medicale din întreaga lume. Infecţia poate afecta canalele auditive, căile urinare, dar poate pătrunde în circuitul sangvin.

Centrul European de Control al Bolilor recomandă perfecționarea metodelor existente de laborator pentru identificarea Candidei auris, respectarea strictă măsurilor standard de prevenție a infecțiilor nosocomiale și dezvoltarea unor noi măsuri de prevenire mai eficientă.