ulei prajit

Nu mai arunca uleiul uzat în chiuvetă. Acesta are un efect devastator!

Veronica Vacari

Cu regret, puțini dintre noi cunosc acest lucru. Astfel, e bine să știm că atunci când aruncăm în chiuvetă uleiul, acesta se depune pe pereții sistemului de canalizare. În acest fel, țevile se defectează și uneori chiar pot bloca funcționarea stațiilor de epurare. 

Uleiul uzat are un impact negativ și asupra mediului înconjurător. Atunci când este vărsat în sistemul public de canalizare, acesta poate ajunge în lacuri, râuri, având efecte dăunătoare asupra plantelor, peștilor, păsărilor, animalelor, microorganismelor. 

Vestea bună este că uleiul folosit poate fi reciclat. Pentru aceasta, după ce ați gătit, trebuie să lăsați uleiul să se răcească. În nici într-un caz să nu-l turnați într-un alt recipient atâta timp cât este fiebinte, pentru că ați putea să vă frigeți sau vasul în care turnați ar putea să crape. În cazul în care cantitatea de ulei rămasă este prea mică, acesta poate fi şters cu un şerveţel şi aruncat la gunoi. Puteţi folosi sticle sau vase de plastic, important e să le acoperiți cu capac.

vceicunoi.wordpress.com‘ src=”2016/01/cum-si-unde-reciclezi-uleiul-alimentar-uzat-din-gospodarie-proiectul-uleiosul-din-bucuresti-te-ajuta-sa-colectezi-uleiul-din-bucatarie-nu-aruncati-uleiul-in-chiuveta-reciclare-colecta5.jpg”>

Din păcate, în Republica Moldova încă nu există o fabrică de reciclare a uleiului uzat.