Reîncepe nebunia? Directorul OMS Europa cere să fie reimpuse măsuri anti-COVID: Acționați acum, ca să nu fie nevoie de restricții mai dure la toamnă!

Veronica Țurcanu

Țările europene trebuie să impulsioneze vaccinarea anti-COVID şi să reinstituie purtarea măştii de protecție în spațiile publice pentru a face față noului val de infectări provocat de subvarianta Centaurus a Omicron, dar și pentru a evita ca măsuri mai stricte să fie necesare mai târziu în cursul anului, a avertizat marți directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge. 

Într-un interviu acordat agenţiei Reuters, Hans Kluge a îndemnat statele de pe continent să acţioneze acum pentru a evita copleșirea sistemelor de sănătate în sezonul rece, deoarece noua subvarianta Omicron, BA.5, continuă să se răspândească rapid.

Ne confruntăm cu o creştere a numărului cazurilor (…), într-o societate care funcţionează aproape la fel ca înainte” de pandemie, a subliniat oficialul OMS, care a insistat că este nevoie de „stabilizatori ai pandemiei”, cum ar fi purtarea măştii, aerisirea spaţiilor închise şi administrarea celei de-a doua doze de booster, înainte ca vaccinurile specifice noilor variante să fie disponibile, la toamnă”. 

Aproape trei milioane de noi cazuri de COVID au fost raportate în Europa săptămâna trecută – circa jumătate din cele înregistrate la nivel mondial. În aceeași perioadă, spitalizările s-au dublat şi aproape 3.000 de oameni au murit, potrivit oficialului OMS.