aa

Rețeta zilei//Tort „Medovik”

Olesea Coragău

Este un tort care întotdeauna are succes la orice masă festivă, se topește în gură, reprezintă o combinație perfectă –  aluatul aromat de miere și crema de smântână, mai ales dacă mai adăugați niște nuci și prune uscate. Sunt o mulțime de rețete pentru acest tort, dar aceasta este una specială.

                                Ingrediente

  • Ouă                                                2 buc
  • Zahăr                                             1 pah  (pentru aluatul de foi)
  • Unt                                                 60 g
  • Miere de albine                              2 linguri
  • Bicarbonat de sodiu                       1.5 lingurițe 
  • Făină albă calitate superioară       3.5 pah 
  • Smântână 20% grăsime                 1.5 l
  • Zahăr                                              2 pah   (pentru cremă)
  • Nuci mărunțite, prune uscate          200 g   (optional)

                                           

                                Pași de urmat

 

  1. Într-o cratiță sau bol termorezistent, bateți ouăle, adăugați zahărul, untul și mierea – amestecați cu o lingură.

  2. Puneți cratița pe baie de aburi, amestecați periodic  – așa faceți 15 min.

  3. În 15 min se vor topi untul, zahărul și mierea, luați cratița cu amestec de pe aburi și adăugați bicarbonatul de sodiu, amestecați bine și o puneți la loc pe aburi.

  4. Amestecați încet și continuu timp de 5 min, până se mărește compoziția cam de 2 ori.

  5. Adăugați făina și frământați aluatul.

  6. Dacă vi se pare că aluatul este prea moale, mai puneți o jumătate de pahar de făină. Aveți grijă să lăsați aluatul la loc cald sau acoperit cu prosop până faceți foile – mierea și zahărul se întăresc și va fi greu de lucrat cu el.

  7. Tăiați din aluat cam 7 bucăți(bile), aveți grijă să fie la cald restul aluatului, până lucrați fiecare foaie.

  8. Din fiecare bucată de aluat întindeți câte o foaie rotundă, trebuie sa fie subțire, cam de 1,5mm.

  9. Puneți foaia de aluat într-o tavă rotundă, folosiți un capac de sticlă sau farfurie rotundă ca să-i dați forma rotunda turtei de tort. Puteți folosi un capac de la tigaie, de 30 cm.

  10. Tăiați cu un cuțit împrejur, scoateți resturile de aluat – acestea nu le mai folosiți, le puteți arunca.

  11. Coaceți fiecare foaie până se face maronie, aveți grijă că se coc foarte repede – cât întindeți și pregătiți urmatoarea foaie, prima va fi aproape coaptă.

  12. În așa fel coaceți toate foile de tort( sunt 6-7 bucăți), durează cam 1 oră  jumătate, cu tot cu frământarea aluatului.

  13. Amestecați smântâna cu zahărul, bateți bine cu mixerul până se dizolvă zahărul și crema se ține pe lingură, nu trebuie sa fie lichidă. Dacă totuși este lichidă, adăugați întăritor de frișcă – 2 plicuri la 1 l de smântână și mai bateți puțin.

  14. Ungeți bine cu smântână foile de tort, între ele puteți să mai adăugați nuci mărunțite și bucățele de prune uscate. Ungeți din belșug cu smântână, cam 3-4 linguri la foaie, va fi mult mai gustos, dar aveți grijă să vă ajungă pentru toate foile.

  15. Puneți tortul la înmuiat la frigider pentru 5-8 ore, peste noapte. Lăsați puțină cremă de smântână pentru a doua zi, să-l mai nivelați.

  16. A 2-a zi îl scoateți din frigider, îl ungeți cu cremă, nivelați bine cu un cuțit să fie uniformă suprafața. Acum puteți să-i mai tăiați din margini dacă nu sunt uniforme, este moale și îl puteți modela cum vreți.

  17. La foc mic, topiți puțină ciocolată neagră cu 50g de unt, până se face compoziția lichidă.

  18. Cu o lingură, stropiți pe toată suprafața tortului ciocolata lichidă, apoi lăsați tortul la frigider încă 2-3 ore.

                Poftă Bună!

..

  • Cantitate:                                       2 kg (12 porții)
  • Timp de preparare:                        60 min          
  •  Dificultate:                                     expert
  • Timp total de pregătire:                 120 min