retinopatie diabetica

Retinopatia diabetică- cea mai des întâlnită cauză de ORBIRE. Află cum poți să o previi și să o ameliorezi

Veronica Vacari

În faza de debut, pacientul nu bănuiește nimic, deoarece ar putea să nu apară nicio schimbare a vederii. Însă, pe măsură ce boala evoluează, aceasta este caracterizată prin formare de vase noi anormale ce se extind progresiv, iar odată sparte, pot sângera în vitroz- o substanță gelatinoasă care există în centrul ochiului. 

Pentru a preveni și a ameliora complicațiile oculare, pacientul trebuie să țină cont de următoarele.

Pacientul trebuie să cunoască la perfecție în cât timp se absorb caloriile de la fiecare bucățică de pâine, fiecare masă pe care o iau sau fiecare apă dulce sau pahar de vin pe care îl beau, adică ei trebuie să fie absolut conștienți de fiecare pas pe care îl fac, susține Valeriu Cușnir, doctor oftalmolog.

valeriu

Chiar dacă odată dezvoltată retinopatia diabetică nu se vindecă definitiv, fiind o boală cronică, pentru complicațiile care apar, medicina are soluții. 

Tratamentele care se folosesc sunt în primul rând lucrul cu pacientul, adică educarea lui, iar în dependență de severitatea patalogiei, se aplică tratamentele cu medicamente, cu picături sau cu injecții lângă ochi ori în ochi. De asemenea, se practică și tratamentul cu laser și chiar dacă este cel mai costisitor, acesta este cunoscut ca unul dintre cele mai bune tratamente, mai adaugă medicul.

Tratamentul cu laser este cel mai eficient și se realizează în mai multe etape, deoarece poate fi un șoc pentru ochi. Procedura este non-ivazivă și nu doare, dar o stare neplăcută totuși există și aceasta devine mai accentuată cu cât medicul se îndepărtează de periferii spre centrul ochiului. Cu un instrument special numit speculum, va ține deschis ochiul pacientului pe durata întregii proceduri, în timp ce bolnavul va trebui să-și concentreze atenția într-un singur punct și să încerce să nu-și miște ochiul. 

laser

 

speculum

 

verde

De asemenea, medicii care lucrează cu laserul, pierd sensibilitatea la culoare verde.

medic

Semnele clinice care indică prezența complicațiilor în cazul pacienților cu diabet zaharat sunt trecerea controalelor profilactice semestriale sau la jumătate de an la medicul oftalmolog, deoarece doar el poate observa chiar și cele mai mici schimbări la nivelul ochiului, care nu pot fi văzute de altcineva. Intervenția durează câteva minute și nu necesită internare. 

Pacientul nu simte nicio durere și nu simte nimic altceva decât scăderea activității de somn. Complicațiile oculare sunt uneori fulminante, care scapă în câteva luni sau săptămâni de sub controlul pacientului, în cazul în care el nu respectă valorile glicemiei, care reprezintă o situație foarte gravă când ea variază în valori mari. De exemplu, unii pacienți vin cu glicemia 16, iar peste o săptâmână vin cu glicemia 8 și sunt bucuroși că glicemia a scăzut, dar trebuie să fie conștienți de faptul că în câteva săptămâni complicațiile oculare au șanse să apară, menționează Valeriu Cușnir.

După operație, pacientul își poate relua activitățile de zi cu zi, poate lectura o carte, privi televizorul și multe alte lucruri care îl ajută să-și trăiască viața din plin și cu ochii larg deschiși. 

poza