România

A fost inaugurat Consiliul Consultativ Mass-Media România – Republica Moldova

Marina Chiru

A sosit timpul să sprijinim Republica Moldova să adere la acest spaţiu al valorilor europene prin crearea unui spaţiu comunicaţional comun şi investiţii comune. Consiliul Consultativ Mass-Media România – Republica Moldova este un pas necesar şi mult aşteptat în această direcţie. Formatul inaugurat astăzi este răspunsul nostru comun la o necesitate reală. Să rupem barierele comunicaţionale între noi, astfel încât românii să se simtă acasă în acest spaţiu comunicaţional comun în propria lor limbă!, a declarat ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu.

În același sens, Consiliul Consultativ Mass-Media va monitoriza acordarea unui regim de gratuitate privind știrile din România pentru presa din Republica Moldova: Considerăm că va facilita prezenţa nu doar de ştiri în limba română, ci şi de ştiri care prezintă realităţile din România şi Uniunea Europeană dintr-o perspectivă nedistorsionată de interese antieuropene. Avem în vedere finanţarea consistentă şi previzibilă din partea României la niveluri semnificativ superioară alocărilor făcute până în prezent. În spaţiul comunicaţional comun România –Republica Moldova informaţia va circula liber. Ne vom cunoaşte mai bine în spaţiul unor valori comune. Limba română îşi va recupera locul bine meritat, iar populaţia vorbitoare de limbă rusă va avea accesul atât de necesar la informaţii echilibrate, credibile, în limba maternă.

La conferinţa de inaugurare a Consiliului Consultativ Mass-Media România – Republica Moldova a participat şi ministrul Comunicațiilor, Marius Bostan, care a declarat că spaţiul comunicaţional al naţiunii române nu poate fi divizat şi chiar dacă cineva vrea să îl divizeze sau chiar dacă sunt diferenţieri, odată cu avansul tehnologic, vor dispărea.

Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova în România, a declarat:
Consiliul Consultativ Mass-Media va fi unul dintre acele acorduri care vor întări legăturile dintre Rep. Moldova şi România. De asemenea, sunt încrezător ca acest Consiliu va veni cu propuneri concrete către autorităţile din cele două state pentru a facilita intrarea mass-media româneşti între spaţiul dintre Prut şi Nistru. Acest lucru îl consider foarte important, cu atât mai mult cu cât spaţiul informaţional din Rep. Moldova este dominat de mass-media rusească (…) Voi fi foarte bucuros dacă, în urma întâlnirilor care urmează să aibă loc, autorităţile din Rep. Moldova vor primi propuneri concrete despre facilitarea mass-media româneşti în Rep. Moldova.

La conferință a fost votat și un secretariat de către Consiliul Consultativ Mass-Media România – Republica Moldova. Secretariatul a fost reprezentat în cadrul conferinţei de presă de către Vlad Ţurcanu, fost purtător de cuvânt şi consilier pentru comunicare al preşedintelui Republicii Moldova, care a declarat că toate iniţiativele care vin din partea presei de pe ambele maluri ale Prutului vor fi colectate şi lansate ca propuneri, astfel încât toate iniţiativele private să fie susţinute.

Consiliului Consultativ Mass-Media vizează armonizarea normelor de aplicare a Codului Audiovizualului, care ia în considerație diferenţele de competenţă şi de nivel de independenţă dintre Consiliul Naţional al Audiovizualului din România şi Consiliul Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova.

sursă foto: revista22.ro