gbhn

A fost inaugurat sectorul de tip deschis pentru deţinutele de la Rusca

Valentina Voinu

 Ministrul justiţiei, Vladimir Cebotari, prezent la eveniment, a calificat acest lucru ca fiind un pas înainte, deoarece condiţiile de detenţie sunt diferite, iar procesul de resocializare mai uşor, transmite IPN

Avem 3 persoane deţinute de sexul feminin şi suplimentar alte 9 condamnate, dosarele cărora se află în proces de reexaminare, pentru a fi replasate din penitenciarul de tip închis, cu ispăşirea pedepsei în cel de tip deschis. Condiţiile sunt diferite. Nu vedem gratii. Persoanele au accesul să iasă inclusiv în afara teritoriului”, a spus ministrul citat într-un comunicat de presă al instituţiei pe care o conduce.

În sectorul de tip deschis se plasează deţinutele care nu reprezintă un risc pentru societate şi care nu se vor eschiva de la ispăşirea pedepsei. „Regimul nu înseamnă doar libertatea de a ieşi, dar şi antrenarea în diverse activităţi, pe teritoriul penitenciarului şi în afara lui. Aceasta permite o încadrare mai uşoară a lor în societate, obţinerea altor venituri”, a declarat Vladimir Cebotari.

În Penitenciarul nr.7 „Rusca” îşi ispăşesc pedeapsa 349 de femei. În timpul apropiat, o parte din ele vor fi separate. Sectorul de tip deschis este destinat detenţiei femeilor condamnate pentru infracţiuni uşoare.