Academia Română, împotriva comasării universităților din Moldova: „Ni se pare că amintește de perioada dictaturii comuniste”
Academia Română a luat act cu îngrijorare de inițiativa din 27 iunie 2022 a Ministerului Educației și Cercetării din Republica Moldova privind o așa-numită reformă a domeniului învățământului superior și al cercetării, prin care s-ar asimila și comasa institutele foste ale Academiei de Științe a Moldovei cu institutele din universități.
„Însăși ideea concentrării cercetării sub o singură egidă și sub o singură conducere ni se pare că amintește de perioada dictaturii comuniste. În România, cercetarea științifică și creația intelectuală oficiale sunt efectuate în cadrul mai multor entități paralele (Academia Română, universități, Ministerul Cercetării), care colaborează foarte bine între ele și se află în concurență loială. Stimularea cercetării nici nu se poate face altminteri”, se afirmă într-o declarație a înaltului for academic de la București.
„În acest sens, suntem deplin de acord cu protestul Academiei de Științe a Moldovei îndreptat împotriva acestui act și confirmăm ideea că „deciziile eventuale de fuzionare, transferare, absorbție trebuie să se bazeze pe o evaluare obiectivă și transparentă (cu criterii și indicatori clari), pe o argumentare convingătoare și în urma discuțiilor atât în colectivele vizate, cât și la nivel de întreaga comunitate științifică”, se mai menționează în actul emis de Academia Română.
Academia Română roagă autoritățile Republicii Moldova „să oprească această tendință nefirească și să redea Academiei din frățeasca țară vecină rolul său în domeniul cercetării, prin reîntoarcerea institutelor în cadrul înaltului for de consacrare și de cercetare”.
Pe 4 iulie, Adunarea Generală a membrilor titulari și membrilor corespondenți ai Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AȘM) a adoptat o hotărâre în care consideră că procesul de reformare a domeniilor de cercetare și inovare prezentat de Ministerului Educației și Cercetării trebuie stopat și că o astfel de reformă amplă presupune o consultare a comunității științifice și a societății.
Pe 1 iulie, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat o reformă amplă a învățământului universitar și a cercetării academice, care prevede absorbția a 17 instituții de cercetare în patru universități.