Primul primar democrat al Chişinăului

Astăzi se împlinesc 22 de ani de când a plecat din viață Nicolae Costin

Elena Alexandra

Nicolae Costin s-a născut la 7 aprilie 1936 în satul Pecişte, Raionul Rezina. Şi-a început cariera profesională în calitate de învăţător, la școala din satul natal. Acolo a activat timp de doi ani, după care a absolvit Universitatea de Stat Facultatea de istorie (1960-1965). Nouă ani mai târziu, urmează să fie prof. dr. docent  în  aceeași universitate (1974-1990).

Nicolae Costin a fost primar al municipiului Chişinău în perioada anilor 1990-1994. Nicolae Costin a fost coautor al Declarației de independență a Republicii Moldova (27 august 1991), deputat în primul Parlament Democratic al Moldovei și lider al Mişcării de eliberare Națională. La fel ca și Grigore Vieru, a susținut revenirea la grafia latină și era preocupat de problemele limbii române.

Datorită lui Nicolae Costin, străzile din capitală au primit nume cu caracter național. Multe organizații antiromâneşti cereau în fiecare campanie electorală revenirea la denumirile sovietice. În pofida nemulțumirii lor și agresiunilor la suveranitatea națională, astăzi avem așa străzi ca, Sfatul Țării, Ştefan cel Mare, Mihai Eminescu, Decebal, Traian, București etc. A susținut reînvierea sărbătorilor creștine și a contribuit la redeschiderea bisericilor, inclusiv și a Catedralei din centrul capitalei.

Împreună cu ministerele din Republica Moldova, a contribuit la deschiderea liceelor român–englez "Mircea Eliade", român–italian "Dante Alighieri", român–francez "Gheorghe Asache" și român–german "Mihail Kogălniceanu". La propunerea sa, au fost instalate busturi ale Clasicilor limbii române pe “Aleea Clasicilor” , de asemenea, datorită lui Nicolae Costin, a fost instaurată tradiția sărbătoririi Zilei Independenței Republicii Moldova și Limbii române.

În perioada care a fost primar, a transformat Chişinăul dintr-un oraș sovietic, într-o capitală românească. Nicolae Costin a deținut funcția de copreședinte al Fundației Mihai Viteazul și președinte al Societății Politologilor din Republica Moldova. El a primit titlul de “Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani” prin HCL nr. 47 din 30 noiembrie 1993. A fost membru fondator și președinte al Executivului Frontului Popular din Moldova (FPM), formațiune care milita pentru unificarea Basarabiei cu România. Prin activitatea sa a contribuit substanțial la procesul de renaștere națională a Basarabiei.
S-a stins din viață la 16 februarie 1995. Deși versiunea oficială ar fi că  Nicolae Costin a decedat din cauza leucemiei, moartea s-a este cuprinsă de taină. Consilierul municipal Oleg Cernei, consideră că primarul ar fi fost ucis de către reprezentanții forței politice anti-naționale ( pro- rusești ), intoxicat de cesiu radioactiv adus din Rusia. În lipsa unei anchete judiciare, cauzele decesului tragic al lui Nicolae Costin nu pot fi elucidate.