Ziua fericirii

Astăzi se sărbătorește Ziua Internațională a Fericirii

Veronica Vacari

Căutarea fericirii este unul dintre obiectivele fundamentale ale ființei umane, precizează Adunarea ONU în Rezoluția adoptată prin consens.

Documentul respectiv propune celor 193 de țări membre să sărbătorească această zi într-o manieră potrivită, în special prin activități educative și să abordeze politici publice care să crească bunăstarea popoarelor, scrie agerpres.ro.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, menționează: ”Căutarea fericirii se află în centrul eforturilor umane. Oamenii din întreaga lume aspiră la o viață fericită și împlinită, în armonie cu natura… Când acțiunile noastre sunt îndreptate spre binele comun, ne îmbogățim cu toții. Compasiunea aduce fericire și ne ajută în modelarea viitorului pe care îl dorim.”

Inițiativa de a marca o zi internațională a fericirii i-a aparținut lui Jayme Illien, consilier în cadrul ONU și membru al organizației Economiști pentru pace și securitate, un ONG afiliat la ONU.

Unul din scopurile fundamentale ale zilei propuse de Jayme Illien este de a atrage atenția asupra unuia din marile mituri ale lumii contemporane, acela că fericirea umană crește proporțional cu succesul economic sau cu produsul intern brut al țărilor.

În acest sens, micul regat budist Bhutan, aflat la poalele Munților Himalaya, a adoptat încă din 1972, în statisticile oficiale, un nou indicator al bunăstării, numit „Fericirea Națională Brută”. Astfel, pe lângă volumul de posesiuni materiale și consum, sunt luați în calcul și factori precum coeziunea socială și armonia comunitară, echilibrul dintre muncă și timp liber și menținerea unui mediu ambiental curat, nepoluat.

În prezent, există cinci țări care au câte un ministru al Fericirii: Bhutan, Ecuador, Emiratele Arabe Unite, Venezuela și Scoția.

La 16 martie 2016, a fost făcut public un nou raport al ONU despre fericirea mondială, conform căruia Danemarca și Elveția se clasează pe primele locuri acest top. Pe locul trei se află Islanda. România ocupă locul al 71-lea în clasamentul țărilor cu cei mai fericiți oameni dintr-un total de 156 de state listate.