Atenționările salvatorilor privind scăldatul de Bobotează
Persoanele care planifică să se scufunde în bazinele acvatice, conform tradiției de Bobotează, trebuie să-și pregătească corpul înainte de a intra în apă, iar scufundarea trebuie să fie treptată. Salvatorii atenționează că scufundarea este permisă doar în locuri special amenajate, dotate cu scări de lemn și doar sub supravegherea specialiștilor, transmite IPN.
În ajunul Bobotezei, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a desfășurat activități demonstrative la Stația de salvare nr.7, lacul Râșcani din capitală. Aici, specialiștii au simulat procesul de scufundare și au explicat situațiile de risc și cum pot fi depășite.
Pentru a evita stopul cardiac este necesar corpul să fie pregătit înainte de a intra în apă, iar scufundarea să fie treptată. Aflarea în apa rece nu trebuie să dureze mai mult de 10 secunde, iar după ieșirea din ea corpul va fi șters cu un prosop și persoana va îmbrăca haine groase și va bea lichide calde.
Scufundarea în apa rece este interzisă persoanelor cu boli respiratorii, cu boli pulmonare cronice, cu probleme cardio-vasculare întrucât există riscuri de complicații grave de sănătate.
De asemenea, salvatorii atenționează că este interzisă aglomerarea persoanelor pe suprafața gheții, scufundarea sub apă direct de pe gheață, dar și scăldatul în stare de ebrietate. Potrivit specialiștilor, pentru siguranța copiilor aceștia nu trebuie să fie scufundați în apa rece a bazinelor acvatice.
Pe 19 ianuarie creștinii ortodocși de stil vechi vor sărbători Botezul Domnului, zi în care conform tradiției oamenii se scufundă în apa rece a bazinelor acvatice.