copii bufet

Autodeservire în școlile din capitală! Copii dispun de BUFET SUEDEZ

Veronica Vacari

Potrivit trm.md, în şcolile ce au trecut la noul tip de alimentare, elevii pot să aleagă singuri ce şi cât vor să consume. În meniul propus de bucătari sunt incluse mai multe feluri de mâncare şi băutură, de la terciuri şi salate, până la fructe şi prăjituri.

Astfel, de la 1 septembrie 2015, peste 200 de elevi de la liceul „Vasile Vasilache” din capitală au înlocuit masa tradiţională cu bufetul suedez.

Potrvit autorităţilor locale, în acest an, bufetul suedez va fi implementat și încă în alte cinci licee din Chişinău.
 

Obiectivul nostru este să dotăm toate instituţiile de învăţământ din Chişinău, astfel ca să putem servi drept model pentru localităţi din afara capitalei, a spus șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Alexandru Fleaș.

Experții afirmă că meniul corespunde standardelor, doar că ar trebui introduse mai multe fructe şi legume. 

În meniul din Moldova sunt incluse puţine legume. În Suedia se pune accent pe legume şi pe lapte, în special. Ca să studieze bine, un elev trebuie să se alimenteze corect, a spus Mari Jonsson, expert în cadrul comisiei suedeze.

Până în prezent, în fiecare a doua şcoală din capitală a fost introdus bufetul suedez. Proiectul a fost implementat în 2012, iar autorităţile preconizează încheierea acestuia la sfârşitul anului 2016.