dgd

Bilanțul curent: 15 judecători arestaţi şi un magistrat dat în urmărire internațională!

Cristina Grosu

Cincisprezece judecători și trei executori judecătorești, care au fost reținuți anterior, fiind bănuiți de spălarea a 20 de miliarde de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova, au fost arestați pe un termen de 30 de zile, a comunicat Centrului Național Anticorupție.

Joi, au fost emise mandate de arest preventiv pentru 12 judecători și 3 executori judecătorești, iar vineri Judecătoria sectorului Buiucani din Capitală a emis o decizie similară pentru încă trei magistrați.

”În prezent, cele 18 persoane au fost puse sub învinuire şi arestate pe un termen de 30 de zile”, a anunțat CNA.

Totodată, au fost emise ordonanţe de căutare internaţională pe numele celui de-al 16-lea judecător şi a unui executor judecătoresc.

Până la acest moment se cunosc numele câtorva dintre magistraţii arestaţi. Este vorba de Gheorghe Gorun — fostul judecător la Judecătoria Râșcani; Iurie Hârbu, judecător la Judecătoria Teleneşti, Sergiu Lebediuc, judecător la Judecătoria Râşcani; Ghenadie Bârnaz — magistrat la Judecătoria Râșcani din capitală; Iurie Țurcan- fost judecător la aceeaşi instanţă. Procurorul şef anticorupţie, Viorel Morari, a declarat în ajun în cadrul unei conferinţe de presă că toate cele 18 persoane sunt acuzate într-un dosar de spălare de bani şi complicitate la spălare de bani. Potrivit procurorului, cu ajutorul acestor judecători şi executori judecătoreşti, printr-o bancă din Moldova au fost spălate 20 de miliarde de dolari. Ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie împreună cu procurorii anticorupţie au desfăşurat, marţi, percheziţii la mai multe judecătorii din ţară, inclusiv la domiciliile unor judecători. În dosar sunt vizate în total 20 de persoane, dintre care 16 judecători şi 4 executori judecătoreşti.