Când harul primit este dedicat Celui ce ți l-a dat
Studentă în anul IV la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea Canto academic, Ana Raiu activează deja de 5 ani în corul Bisericii „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din Durlești.
În tot acest timp de studii și activitate a reușit să învețe cum să abordeze două forme de artă complet diferite: muzica laică – Opera și muzica bisericească. Fiecare dintre acestea exprimă stări sufletești și sentimente. Muzica laică sau Opera redă emoțiile lumești, în timp ce muzica bisericească redă cele mai ascunse trăiri ale inimii. Este forma care aduce omul la pocăință.
„Din păcate, în Moldova prea puțin este promovată muzica bisericească. Din dragoste pentru Dumnezeu și Artă, am decis să înregistrez și să fac și un videoclip, dacă pot să spun așa, un psalm – o cântare a lui David – „Iubi-Te-voi, Doamne”.
Cu ocazia celor 150 de ani de activitate neîntreruptă a Bisericii „Sf. Arh. Mihail și Gavriil”, am decis să-i dedic această cântare în 2016.
Am fost ajutată la acompaniamentul coral de către colegii mei: tenorii Vadim Ceban, Grigore Rîciu; bașii Tudor Donos și Gheorghe Severin, iar videoclipul a fost filmat în Biserica „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din Durlești.
Atât Opera cât și muzica bisericească, pentru mine sunt două forme prin care îmi exprim sentimentele și trăirile: prin cea bisericească trăiesc, prin Operă redau”, ne relatează mezzo-soprana Ana Raiu.