Becurile economice

Cât de periculoase pot fi becurile economice

Maria Mocreac

El este extrem de dăunător pentru sistemul nervos, creier, ficat și rinichi. În plus acesta poate afecta sistemul cardiovascular, imunitar și reproductiv.

Un studiu efectuat de savanții de la Institutul Fraunhofer Wilhelm Klaudic a demonstrat că spargerea unui bec economic în spațiu închis duce la emisia unei cantități de mercur de 20 de ori mai mare decât cea maxim acceptabilă.

Becul simplu și cel econom

Uniunea Europeană a interzis din 2010 vânzarea becurilor normale incandescente cu puterea mai mare de 75W, iar începând cu anul 2013 au fost interzise toate tipurile de becuri normale incandescente, pe motivul „reducerii emisiiilor de carbon”. În locul lor sunt promovate becurile fluorescente compacte cunoscute sub denumirea de becuri economice sau „becuri ecologice”. Dar puțini știu că ceste becuri economice pot provoca o serie de simptome, precum: amețeala, dureri de cap, spasme, oboseală, migrenă, nervozitate și dificultăți de concentrare.

O altă proprietate dăunătoare pe care o dețin becurile economice este faptul că acestea emit o cantitate mare de radiație ultravioletă. Se știe că razele UV afectează ochii și pielea, astfel, în unele cazuri ele pot cauza chiar cancer de piele.

Spune nu becurilor economice

Dacă din greșeală ați spart un asemenea bec în casă, trebuie să deschideți imediat ușile și geamurile și aerisiți casa cel puțin 15 minute, părăsind încăperea pentru a nu fi expus acțiunii gazelor toxice.

LiberTv vă îndeamnă să aveți grijă de sănătatea voastră și a celor din jur.