Furtul din Muzeul Castelvecchio din Verona

Cea care a condus furtul Muzeului din Verona, nu este moldoveancă

Maria Mocreac

Astfel, Svetlana Tkaciuk, care este concubina fratelui gardianului de la muzeu, a fost reținută și arestată la domiciliu pentru că aceasta are un copil de doi ani.

Amintim că furtul a avut loc în luna noiembrie 2015. Conform procurorilor italieni, la acest jaf au participat zece moldoveni şi trei italieni.

Inspectoratul Naţional de Investigaţii din Moldova a comunicat joia trecută că trei moldoveni au fost reţinuţi pe teritoriul ţării, iar alți şase moldoveni şi doi italieni care fac parte din grupare au fost reținuți de procurorii din Verona.

Presa de la Roma a făcut publice numele moldovenilor reţinuţi în Italia. Aceștia sunt: Cornel Vasiliţă, care a fost eliberat de procurori din lipsă de probe serioase, Victor Potângă, Vasile Cheptene şi Denis Damaschin.

De asemenea, în această listă mai apar două nume de moldoveni: Vasile Mihailov şi Anatolie B, suspectați de complicitate la furt.

În raportul procurorilor, cel care a avut grijă de transportarea picturilor în străinătate, și care apare ca „paznicul tablourilor furate” este Denis Damaschin.

Victor Potângă, este cel care a avut însărcinarea de a duce picturile furate din orașul italian Verona la Brescia cu o furgonetă Renault Traffic.

Astfel, cei trei moldoveni reținuți în Moldova pentru furtul de la Muzeul Castelvecchio din Verona, Italia, au primit câte 30 de zile de arest preventiv în izolator. Hotărârea a fost luată la 17 martie de magistraţii de la Judecătoria sectorului Centru, la solicitarea procurorilor.

Moldovenii reținuți au vârste cuprinse între 25 și 35 de ani, și au mai fost condamnaţi anterior pentru diverse infracţiuni.

Hoții au furat din muzeu 17 picturi de valoare, printre care capodoperele lui Peter Paul Rubens, Pisanello, Mantegna, Jacopo Bellini, Giovanni Francesco Caroto, Hans de Jode și Giovanni Benini.

Valoarea picturilor furate se ridică la 20 milioane de euro.