Freedom 251

Cel mai ieftin smartphone din lume costă numai 60 de lei!

Adrian Solonari

Toţi am fost surprinşi de specificaţiile acestui telefon dacă ne gândim că valoarea sa este cât a unui pachet de cereale:

  • display IPS de 4 inch cu rezoluţie qHD (960 x 540 pixeli)

  • procesor quad-core la 1.3 GHz

  • 1 GB RAM

  • 8 GB spațiu de stocare

  • slot pentru card microSD de până la 32 GB

  • Android 5.1 Lollipop (se așteaptă up-date până la Marshmallow)

  • 3G, Wi-Fi b/g/n, bluetooth, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS, GPS;

  • cameră de bază de 3.2 MP, LED flash şi cameră frontală de 0.3 megapixeli

  • baterie de 1450 mAh.

Compania producătoare a anunţat că a primit deja peste 50 de milioane de precomenzi, însă primele livrări vor fi făcute din 10 aprilie pentru doar 2.5 milioane de unităţi. Până aici toate bune şi frumoase, însă deoarece această lansare a creat mare agitaţie în India, mai mulţi oameni au început să îşi pună întrebări despre acestă afacere şi despre existenţa sa. De aici şi până la a face descoperiri intrigante nu e cale lungă.

Freedom 251 este în realitate un rebrand al smartphone-ului chinezesc Adcom Ikon 4. Ciudat este faptul că versiunea chineză costă aproximativ 54 dolari, adică cu aproape 50 de dolari mai mult decât versiunea indiană. Un alt amănunt de discutat este acela că producătorul chinez al device-ului original a anunţat că nu are habar de utilizarea telefonului său pe piaţa indiană sub alt brand. Ce să însemne oare acest lucru?

aa

Iniţial se credea că guvernul indian subvenţionează preţul acestui terminal, însă până la această oră nu există o declaraţie oficială care să confirme acest lucru. Mai suspect este faptul că Indian Cellular Association a solicitat guvernului indian să investigheze compania Ringing Bells, deoarece este imposibil să vinzi un smartphone atât de ieftin. Guvernul însă tace.

O altă controversă este legată de interfaţa telefonului. Freedom 251 utilizează Android 5.1 Lollipop, însă foarte multe iconiţe sunt preluate din iOS. De exemplu browserul standard are logo-ul utilizat de Apple pentru Safari. Dacă acest device prinde viaţă, sunt şanse de 99% ca Apple să îi trimită în judecată cu şanse la fel de mari de câştig.

yy

În toată această agitaţie creată, Ringing Bells îndeamnă utilizatorii la calm şi afirmă către media că ce a fost prezentat până acum a fost o versiune tip preview. Varianta finală va fi mult mai reuşită.

Dacă iniţial proiectul a fost, cel puțin credibil, deoarece se spunea că guvernul indian este implicat, acum imaginea de ansamblu s-a schimbat radical. Sunt şanse foarte mari ca această companie indiană să fie o escrocherie susţinută de ceva oameni politici indieni. Este foarte posibilă o încercare de a spăla o sumă extraordinară de bani.

Pp

Sperăm însă că nu este vorba de un truc, ci compania într-adevăr a reușit să asambleze un smartphone cu un preț record. Prin urmare, fiecare și-ar permite un smartphone, chiar și de calitate nu prea bună.