uygh

Chișinăul ar putea rămâne fără apă? Râul Nistru a atins un nivel CRITIC al apei

Valentina Voinu

În prezent, în râul Nistru este un nivel stabil critic al apei, înregistrat deja de două săptămâni. Declaraţia a fost făcută pentru IPN de către directorul tehnic al SA „Apă-Canal Chişinău”, Vitalie Midari.

Potrivit lui, actualmente nivelul apei în râul Nistru este de 8,5 metri, iar dacă va scădea mai jos de 8,4 metri, există riscul de a fi stopată activitatea Prizei de apă Nistru, de la care se alimentează cu apă Chişinăul.

Directorul tehnic al ACC susţine că despre această situaţie îngrijorătoare a fost informat atât Ministerul Mediului, cât şi administraţia publică locală, care au fost îndemnate să intervină.

Potrivit lui Vitalie Midari, actualmente este analizată posibilitatea de a interveni în albia râului Nistru în caz de necesitate. Această posibilitate este discutată cu reprezentanţii instituţiilor de proiectare cu scopul de a ridica nivelul de apă.

Totodată, directorul tehnic al ACC menţionează că se pune accent pe reabilitarea fântânilor arteziene şi pe construcţia unui câmp de fântâni arteziene noi. Aceasta ar fi o sursă de alternativă în alimentarea cu apă, fapt prevăzut conform Programului de Investiţii Prioritare, finanţat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii.

Recent, ministru mediului Valeriu Munteanu a declarat că nu există motive de panică legate de seceta hidrologică anunţată.