Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc astăzi Crăciunul
Creștinii ortodocși de stil vechi prăznuiesc pe 7 ianuarie, Crăciunul. Această dată diferă de sărbătoarea Crăciunului din calendarul oficial, care are loc pe 25 decembrie. Această diferență este rezultatul folosirii calendarului roman introdus de Iulius Cezar în anul 46 î.Hr. În prezent, calendarul iulian este încă utilizat în unele Biserici Ortodoxe de Est, precum Biserica Ortodoxă Rusească și Biserica Ortodoxă Sârbă.
În ziua de Crăciun, fiecare creștin ortodox merge la biserică, la Liturghie. În unele biserici liturghia se face noaptea, iar în altele dimineața.
După slujba dedicată Nașterii Domnului, în biserici se cântă colinde de sărbătoare, după care cete de colindători merg din casă în casă pentru a vesti Crăciunul.
Crăciunul pe 7 ianuarie este sărbătorit de Biserica Ortodoxă a Ierusalimului, Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Sârbă, Biserica Ortodoxă Georgiană, Biserica Ortodoxă Ucraineană și calendariștii vechi greci, care continuă să se folosească de calendarul iulian pentru datele fixe.
Astfel, în această perioadă sărbătoresc Crăciunul credincioșii ortodocși de rit vechi – rușii lipoveni, ucrainenii din Dobrogea, basarabenii și sârbii din Banat.
După ce colindătorii se întorc la casele lor, familiile tradiționale se reunesc la o masă de post, denumită „Cina Sfântă”, după răsăritul primei stele pe cer, semnificație a astrului ce i-a călăuzit pe magi către locul Nașterii Mântuitorului.