De ce merită să investeşti în cumpărarea unui SSD pentru PC-ul tău
Fiecare laptop ori desktop de masă are un anumit component responsabil pentru stocarea memoriei interne pe care noi păstrăm o anumită informație: poze, filme, jocuri, documente. Viteza citirii/înscrierii datelor personale depinde enorm de rapiditatea acestor dispozitive de stocare/citire/scriere.
Dispozitivele de stocare se consideră CELE MAI LENTE COMPONENTE a sistemei.
În prezent sunt cunoscute două tipuri de astfel de aparate: HDD-urile clasice (Hard Disk-urile) și noile SSD-uri (Solid State Drive) apărute în masă pe piață în 2005. Iată câteva particularitați și diferențe:
Problema cea mai gravă: HDD-urile
Hard Diskurile lucrează în baza unui disk ce se învârtește rapid cu o viteză extrem de mare (5400/7200 rotații pe minut), de obicei de magnesiu, acționat de un motor electric. Informația este înscrisă cu ajutorul unei sau mai multor „capete de citire” care se tot învârt și se deplasează de-a lungul acestui disk. Deseori aceste „capete” nu reușesc destul de rapid să se comute, provocând așa-zisele lagg-uri.
Procedura de citirescriere este mecanică, astfel HDD-urile se uzează extrem de rapid. Pe de o altă parte a baricadei se află SSD-urile, care s-au ieftinit cu 70% din 2005 din cauza modernizării procesului de fabricare, însă oricum sunt mai scumpe ca un HDD tradițional.
Sunt oare SSD-urile o alternativă viabilă?
SSD-urile nu au la bază nici un proces mecanic, informația fiind stocată electronic, sunt de până la 95% mai econome la capitolul energie, nu se tem de lovituri externe și nici măcar nu scot un zgomot. Prea frumos sa fie adevărat? Ba mai mult, acestea au o viteză de înscriere/citire ridicol de mare în comparație cu HDD-urile tradiționale. Vezi mai jos o simplă comparație.
Deci, să facem o sinteză:
HDD-urile lucrează în baza unei proceduri mecanice, se uzează rapid, uneori sunt extrem de zgomotoase și viteza de lucru lasă de dorit. Însă sunt mult mai accesibile și îți pot oferi foarte mult spațiu.
SSD-urile lucrează electronic, de altfel se uzează mult mai greu, sunt extrem de econome, nu scot nici un zgomot și sunt extrem de rapide, însă sunt aproximativ de trei ori mai scumpe.
În prezent vei scoate din buzunar aproximativ $50 pentru un HDD de 1000GB și circa $150 pentru un SSD de doar 500GB.
Merită oare investiția? Lasă-ne să aflăm părerea ta în comentarii.