sursa:opiniatimisoarei.ro

De ce pleacă medicii din țară?

Diana Damir

Sistemul medical din Republica Moldova a pierdut doar în anul 2016 peste 600 de asistenți medicali și medici. Potrivit Indicatorilor preliminari privind sănătatea populației și activitatea instituțiilor medico-sanitare pe anii 2015-2016, în țară activează doar 10.397 de doctori.

Problema frecvent întâlnită este salariul mic, chiar dacă reprezentanții Ministerului Sănătății spun că au ridicat lefurile în urma reformelor de vara anul trecut. Potrivit Ministerului, salariile medicilor trebuiau să crească începând cu 1 iulie 2016.

Totodată, Ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan, spunea atunci că cea mai mare creştere salarială o vor simţi specialiştii care au o vechime în muncă de până la 10 ani.

Chiar și așa medicii pleacă  și doar în ultimul an au plecat 119 doctori, 52 de medici stomatologi, 23 de medici psihiatri, 19 specialiști de profil terapeutic și 11 ftiziopneumologi.

Tot în 2016, în sistemul medical s-au angajat peste 100 de medici de familie, pediatri, otorinolaringolog și alți doctori de specializări mai înguste, scrie e-sănătate.info.

Să facem o comparație la capitolul salarizarea medicilor  Republica Moldova va fi pe ultimul loc. Spre exemplu, în Elveția salariul unui medic stomatolog poate ajunge până la 10 mii de euro. În Germania, un medic terapeut are în mediu 2500 de euro.

Potrivit  Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă din Moldova figurează 475 de posturi vacante în domeniul sănătății, fiind cel mai solicitat domeniu. Astfel, potrivit datelor ANOFM, instituțiile medicale din țară caută 180 de asistenți medicali, 160 de medici specialiști, 29 de farmaciști, 28 de specialiști în medicina generală și 19 felceri laboranți. De asemenea, sunt căutați și 18 medicii de familie, nouă moașe, cinci nutriționiști, etc.