imagine

Diana Șaragov: „Biologia nu este doar flori și frunze…”

Veronica Vacari

 Pe lângă Facultatea de Biologie și Pedologie pe care a absolvit-o anul trecut, în paralel, Diana, a făcut și dansuri la Facultatea de „Arte Frumoase. La moment, face masteratul în Științe Biologice Aplicate.

-Anul trecut ai fost nominalizată la Gala Performanțelor a Universității de Stat din Moldova. Cum ai reușit să te clasezi în acest top?

– Am reușit prin multă muncă și prin pasiunea mea mare față de biologie. Aveam grijă să mă pregătesc regulat de ore și să-mi fac la timp lucrurile individuale, proiectele pe care trebuia să le pregătesc pentru universitate. Timp de trei ani, m-am străduit să obțin cea mai mare medie din grupă. De asemenea, am luat parte la diferite dezbateri, conferințe, proiecte. Așa am reușit să mă clasez în topul celor mai buni studenți ai universității.

-Ce reprezintă pentru tine această desemnare?

-Această nominalizare pentru mine înseamnă încă o bifă la ceea ce mi-am propus. Toată străduința pe care am depus-o, nu a fost în zadar. Aplauzele, cuvintele de laudă, diploma obținută, pentru mine reprezintă răsplata la ceea ce am muncit. Acum mă simt mult mai încrezută și mult mai pregătită pentru viață.

-De unde vine pasiunea ta față de biologie?

-Profesoara mea de biologie, Angela Taran, să-i fie țărâna ușoară, a fost cea care mi-a altuit dragostea față de acest obiect. Personal, am suferit mult când a plecat în lumea celor drepți. A fost o femeie cu un suflet deosebit, care m-a învățat multe lucruri bune. Anume lecțiile ei mi-au cultivat pasiunea față de biologie. De la ea am învățat că trebuie să atragi o atenție mult mai mare lumii în care trăiești. Biologia nu este doar flori și frunze, ea este mult mai complexă. E asemenea unei cărți pe care o deschizi – citești, citești și observi că începi să afli cât mai multe lucruri interesante și utile, pe care mai apoi le poți aplica în viața de zi cu zi.

-Știu că ai participat la multe olimpiade raionale, republicane, chiar și internaționale și de fiecare dată te-ai întors cu rezultate foarte bune. Cum ai reușit?

-Doamna Taran a fost cea care m-a încurajat să particip la Olimpiada de Biologie. Astfel, începând din clasa a VIII-a, am participat la Olimpiada Raională și am obținut mențiune. În clasa a IX-a, am ocupat locul I și am mers la republică, de unde m-am întors tot cu mențiune. Nu am renunțat să-mi continui traseul olimpiezilor și am participat și în clasa a X-a, a XI-a și a XII-a, unde am ocupat în toți 3 ani locul II. Și tot în clasa a XI-a am participat și la Olimpiada Internațională desfășurată în Taiwan, care a fost o adevărată experiență pentru mine. Am cunoscut mulți tineri din diferite țări, îndrăgostiți de biologie și datorită lor am început să vorbesc un pic limba engleză.

-Anul trecut ai absolvit Facultatea de Biologie și Pedologie, Departamentul Biologie și Ecologie. Prin ce se face deosebită această specialitate?

-La această specialitate se studiază genetica plantelor. Plantele sunt cele care produc metaboliți primari și secundari, glucide, proteine, acizi nucleici. Astfel, glicozidele, taninurile și alcaloizii pot fi utilizați ca principii active pentru a produce medicamentele. Adică, am învățat despre lumea plantelor și anume cum pot fi ele folosite în medicină.

-Cum reușești să memorizezi toți acești termeni pe care i-ai menționat anterior?

-Atunci când ești pasionat de ceva anume, nici nu te gândești oare cum reușesc eu asta. Totul vine de la sine, pur și simplu încerc să memorizez nu doar cuvântul respectiv, dar și definiția, semnificația lui, astfel se memorizează mai repede. Chiar nu îmi vine deloc greu să îi memorizez.

-Știu că ai practicat și dansurile. Totuși, biologia și dansul sunt două domenii total diferite. Ce te-a determinat să le îmbini pe ambele?

-Da, am făcut dansuri la Facultatea de „Arte Frumoase”, unde am învățat stilurile de dansuri sportive, cum ar fi: rumba, cha-cha, tango, foxtrot, samba. Cel mai mult îmi place tango și cha-cha. Eu de mică eram pasionată de dans și de gimnastică. Încă din clasa a II-a am început să practic dansurile, doar că nu a durat prea mult. Pasiunea față de biologie a venit ceva mai tîrziu. Ambele sunt aproape de sufletul meu, de aceea am hotărât să le combin. Dacă aș renunța la una din ele, probabil nu aș fi eu. De la orele de biologie mergeam repede la cele de dans. Mă încărcam cu multă energie pozitivă pentru a-mi continua să-mi fac lucrurile pe care mi le-am propus pentru ziua respectivă și pentru următoarea zi. Eu consider că atunci când practici mai multe activități, le reușești pe toate, dar când ai doar una, se întâmplă să o lași într-o parte și pe aceea,  cu gândul că mai ai timp și într-un final, te trezești că nu ai reușit nimic.

-Cu ce dificultăți te-ai confruntat pe parcursul anilor de studii?

-Uneori lipsă de somn și de timp, alteori dorul de casă. Într-o zi de vineri, m-a apucat așa un dor mare de familie, încât am zis: gata, mă duc acasă. M-am confruntat și de multe ori cu nedreptatea. Prea multă există la noi și asta mă doare cel mai mult.

-În prezent, tot în acest domeniu, faci masteratul. De ce crezi că este necesar să faci studii în master după ce ai absolvit o facultate?

-Este foarte important. Dacă ai masterat, studiile superioare sunt complete, dacă nu îl ai, studiile sunt incomplete. De exemplu, vrei să te duci să lucrezi în calitate de profesor în școală. Doar cu diploma de licență o să citești ore numai elevilor pînă în clasa a IX-a, dar dacă o să ai și studii de masterat, nu doar că salariul va fi mai mare, dar și vei avea posibilitatea să citești ore și claselor mai mari. Și în plus, fiind masterandă am posibilitatea de a-mi continua cercetările în domeniul geneticii plantelor, sau chiar să fac ceea ce nu am reușit în anii de facultate. De exemplu, acum la master vreau să studiez la nivel mai aprofundat metaboliții secundari din ehinacee și poate și din alte plante medicinale.

-Care sunt planurile tale pentru viitor?

– În viitor, îmi doresc să fac cercetări științifice și numai datorită studiilor în master aș putea sa fac aceasta. Sper că cercetările mele să contribuie la dezvoltarea fitoterapiei. Acum, majoritatea medicamentelor sunt obținute din sinteză. Aceste medicamente chimice aduc reacții adverse, în plus unele nici nu sunt eficiente, pentru că îmbolnăvesc ficatul. Medicamente de origine naturală- vegetală și animală sunt doar vreo 500, de aceea cercetările principiilor active și obținerea lor este binevenită. Preparatele pe bază de plante sunt mai prietenoase organismului nostru, de asta trebuie să ținem cont. Totodată, aș vrea să îmi întemeiez și o familie în timpul apropiat, deoarece aceasta pentru mine este foarte important. Atunci când o să am o familie, o să am nu numai pace în suflet, dar și puteri pentru a-mi crea o carieră de succes. Dacă o să mă axez doar pe carieră și nu o să atrag nicio atenție familiei, nu o să fiu cu adevărat împlinită.

– Ce sfaturi le-ai da studenților din Republica Moldova?

– Să creadă în visurile lor și să-și stabilească neapărat anumite scopuri. Să nu lase niciodată mâinile în jos, dar mai ales să nu lase lucrul care poate fi făcut azi pentru ziua de mâine, deoarece mâine ar putea să intervină ceva nepreconizat sau ar putea să apară un alt set de activități, care nu ar face decât să le încarce programul și să nu reușească. Îi sfătui să fie cât mai sociabili, dornici de carte și să îmbine cît mai multe activități în același timp, pentru că numai așa se vor forma adevărați oameni.

-Mulțumesc. Îți doresc ca visurile tale să se realizeze cât mai curând!