De Ultimă Oră

Speranță pentru Ucraina! Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde pentru Ucraina

Pachetul de ajutor militar pentru Ucraina în războiul său de apărare cu Rusia, de aproximativ 61 de miliarde de dolari, a fost aprobat, sâmbătă seară, d…

Actualizat acum 17 ore

jaratic

Doi copii din Călărași au murit intoxicați după ce din sobă a căzut jăratic

Veronica Vacari

Ofiţerul de presă al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Diana Ţurcan, a declarat că pompierii au stabilit că podeaua din preajmă avea urme de ardere pe o suprafaţă mică. S-a stabilit că fraţii s-au intoxicat cu gaze de ardere emanate, transmite IPN.md.

Copiii au fost găsiţi de mamă, în locuinţă, după ce aceasta s-ar fi întors acasă. Circumstanţele producerii tragediei urmează să fie stabilite de organele de drept, iar cauza morţii copiilor va fi constatată după expertiza medico legală.

Pentru a evita intoxicaţiile cu monoxid de carbon, precum şi incendiile, pompierii reamintesc – printr-un material video despre necesitatea respectării regulilor de exploatare a sobelor care poate fi accesat aici. Persoanele sunt îndemnate să curăţe sobele, să verifice dacă acestea nu au crăpături şi să nu le supraîncălzească. De asemenea, este indicat ca materialele combustibile şi uşor inflamabile să fie îndepărtate de suprafeţele încălzite. Pentru a evita incendiile provocate de jăraticul căzut pe podea, pompierii recomandă instalarea, în faţa uşii de la sobă, a unei bucăţi de tablă.

Totodată, oamenii sunt îndemnaţi să stingă focul pe timp de noapte şi atunci când pleacă de acasă. Salvatorii atenţionează că adulţii să nu lase copiii nesupravegheaţi, mai ales atunci când se face focul în sobă sau în preajmă există alte obiecte electrice de încălzit. La fel, pompierii recomandă ca încăperile în care s-a făcut focul să fie aerisite dimineaţa, pentru a evita riscul intoxicaţiilor.