Dragoș Galbur (PNM): “ În ultimele ediții ale Eurovisionului s-a observat o deviere alarmantă de la promovarea autentică a valorilor europene”

Adrian Sirbu

“În ultimele ediții ale Eurovisionului s-a observat o deviere alarmantă de la promovarea autentică a valorilor europene”, spune liderul Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur. Potrivit lui, scena acestui eveniment, cândva iconic, pare a fi fost captivată de un spectacol al excesului și dezmățului, în care modestia, moralitatea și respectul pentru tradițiile culturale europene au fost înlocuite cu excentricități și exhibiții sexuale.

Astfel, Eurovisionul, care ar trebui să fie un ambasador al diversității anume a culturii europene autentice, a devenit din ce în ce mai mult o platformă pentru perpetuarea stereotipurilor”, a scris Galbur pe rețelele sociale.

Potrivit lui Galbur, această distorsionare a imaginii Europei nu face decât să alimenteze propaganda și dezinformarea, precum cea promovată de Rusia, care încearcă să reducă Europa la o simplă caricatură a valorilor LGBTQ+ și a migrației.

În realitate, Europa este mult mai bogată și mai diversă cultural, spiritual și moral. În acest context, ar trebui să ne întrebăm dacă Republica Moldova ar mai trebui să participe la acest teatru al absurdului. De exemplu, România nu a participat în acest an la Eurovision, și nimeni nu a suferit din cauza aceasta”, a mai scris acesta.

Eurovision Song Contest 2024 a fost câștigat de Elveția. Interpretul Nemo a făcut show cu piesa „The Code” și a câștigat marele trofeu din 2024. În urma voturilor, interpretul a acumulat 591 de puncte, 365 de puncte fiind din partea juriului, iar 226 de puncte i-a oferit publicul.